Preskočite na glavni sadržaj

Odabrano pet finalista V.B.Z.-ove književne nagrade

Između 108 rukopisa pristiglih na natječaj za ovogodišnju književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine izdavačke kuće V.B.Z. u finale je ušlo njih pet.
vrijeme: 25.07.2024. -
url: https://www.vbz.hr/

Finalisti su "Oblaci mi neće nauditi" (šifra: Long Village), "Joe Magarac" (šifra: RA-1234), "Kako je čovjek postao majmun" (šifra: MP Corp), "Otac u prozoru" (šifra: Ken Parker) i "Grobar pasa" (šifra: Jazavčar)
 
Izdavačka kuća V.B.Z. u prosincu 2023. je dvadeseti put raspisala javni natječaj za svoju književnu nagradu, a o finalistima je odlučio žiri - Drago Glamuzina, Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac i Mile Stojić.
 
Autor najboljeg neobjavljenog romana dobit će 15 tisuća eura bruto, te objavu romana u Hrvatskoj, a želja je izdavača da se što više pobjedničkih romana prevede na velike svjetske jezike.
 
Tako su posljednjih nekoliko godina na engleski, odnosno njemački prevedeni „Brdo“ Ivice Prtenjače, „Specijalna potreba“ Lade Vukić, „Divljakuša“ Marine Šur Puhlovski te „Katarina, Velika i Mala“ Olje Knežević. Na engleskom jeziku objavljen je i roman „Sine, idemo kući“ Ivice Prtenjače.
 
Dosad su nagradu dobili brojni istaknuti, ali i novi autori, od Josipa Mlakića, Hrvoja Šalkovića, Ankice Tomić do Marine Vujčić, Olje Knežević i Dragana Juraka.
 
Svečana dodjela nagrade bit će 14. rujna na svečanom otvorenju festivala Vrisak u Rijeci. (Hina)