Preskočite na glavni sadržaj

Okrugli stol i otvorenje izložbe 'O neophodnom radu' u Galeriji VN

Otvorenje izložbe 'O neophodnom radu' održat će se u utorak 7. svibnja u 20 sati u Galeriji VN u Zagrebu. Izlažu: Kader Attia, Fokus grupa, Adelita Husni-Bey i Hana Miletić. Otvorenju izložbe prethodit će okrugli stol 'Ka dekolonijalnim perspektivama' od 18 sati.
vrijeme: 07.05.2024. - 24.05.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://www.kgz.hr/hr/knjiznice/citaonica-i-galerija-vn/47

Okrugli stol Ka dekolonijalnim perspektivama dio je nove iteracije rada Fokus grupe. Fenomen ispuštanja veza kolonijalizma i prosperiteta grada Rijeke, odnosno njihovih fragmentarnih interpretacija, poslužit će kao temelj za širu problematizaciju suvremenih izložbenih praksi te kao podstrek raspravi o važnosti dekolonijalnog čitanja muzejskih kolekcija i uvriježenih povijesno-umjetničkih narativa s ovih prostora, kao i važnosti zahtjeva za ponovnu artikulaciju interpretativnih modela.
 
Izložba tematizira koncepte brige i reparacije, naglašavajući njihovu ključnu ulogu u današnjem svijetu, posebice u okviru dekolonijalnih i kolektivnih praksi. Ovi umjetnici i umjetnice bave se temama rada, dekolonizacije i reparacije stvaranjem novih imaginarija. Izložba iznova definira te koncepte kroz dijalog, istražujući kako umjetnički angažman može doprinijeti rastakanju nepravednih struktura neoliberalnog rasističkog patrijarhata.
 
Izložba je nazvana po radu Adelite Husni-Bey On Necessary Work (O neophodnom radu, 2021.), koji je razvijen u suradnji sa sindikalno organiziranim medicinskim sestrama iz SAD-a i Danske 2021. tijekom pandemije Covida-19. Adelita Husni Bey je talijansko-libijska umjetnica i pedagoginja s interesom za anarho-kolektivizam, politički teatar i pravnu antropologiju. Od 2012. organizira radionice i producira video instalacije koristeći nekompetitivne pedagoške modele unutar i izvan polja suvremene umjetnosti. O neophodnom radu prati malu skupinu sindikalno organiziranih medicinskih sestara koje sudjeluju u online radionici na kojoj se raspravlja o društvenom konceptu „nužnog rada“. Grupa je čitala i analizirala jezik protokola koji inzistiraju na nužnosti rada tijekom pandemije dodjeljivanjem „ključnog“ statusa određenim sektorima infrastrukture i industrije, nesmiljeno štiteći kapitalističku proizvodnju u krizi. Tijekom radionice, medicinske sestre pozvane su promisliti o tome kako su zdravstveni sustav i sindikati reagirali na krizu, te su vlastitim mobitelima dokumentirale svoju radnu svakodnevicu. Snimke su prikazane tijekom online radionica na Zoomu, gdje su sudionice o njima i raspravljale, a čitav proces dio je završnog rada.

Izvor /opširnije: WHW
 
O neophodnom radu
Kader Attia, Fokus grupa, Adelita Husni-Bey, Hana Miletić
Galerija VN, Ilica 163a, Zagreb
utorak, 7. svibnja 2024.

18h okrugli stol Ka dekolonijalnim perspektivama:
Fokus grupa, Dr. sc. Sanja Horvatinčić, Dr. sc. Josipa Lulić, Ema Makarun, Lujo Parežanin; moderacija: Petra Šarin

20h otvorenje izložbe
Izložba je otvorena do 24. svibnja 2024.
Kustosice: Ana Dević & Ana Kovačić
Produkcija i organizacija: WHW