Preskočite na glavni sadržaj

Otkrij naš novi film: 'Nakon ljeta'

Otkrij naš novi film: 'Nakon ljeta'
U sklopu kampanje Hrvatskog audiovizualnog centra 'Otkrij naš novi film', putem serijala kratkih video intervjua nastoji se publici približiti filmske stvaraoce iza i ispred kamere, čiji se radovi prikazuju u hrvatskim kinima. U novom videu, glumica i scenaristica Anja Matković, glumac Uliks Fehmiu, redatelja Danis Tanović i glumac Goran Navojec otkrivaju detalje o filmu 'Nakon ljeta', koji je u redovnu kinodistribuciju krenuo 3. listopada 2024. 
Komična drama Nakon ljeta, koju trenutno možete pogledati u kinima diljem Hrvatske, upravo je izabrana za bosanskohercegovačkog kandidata za 97. nagradu Oscar Akademije filmskih umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma, a mi smo s ekipom filma imali priliku pričati uoči svečane zagrebačke kinopremijere, koja se održala u subotu, 28. rujna. 
 
"To je priča o odrastanju jedne djevojke koja dolazi na otok tražiti svoje nasljedstvo, a nađe puno više od toga," opisuje film redatelj Danis Tanović, dodavši kako je film prožet mješavinom dalmatinskog i bosanskog humora. 
 
Film se tijekom kasnog ljeta i jeseni snimao na otoku Prviću, u mjestu Šepurine. Iako je otok u filmu bezimen, on igra značajnu ulogu u priči i fotografiji filma, a kako je proteklo snimanje i kakve su avanture snašle ekipu, pričala nam je Anja Matković:
 
"Ideja da dovedemo krave na otok bila je zanimljiva i vrlo teško izvediva, ali smo uspjeli to napraviti. Kad su krave stigle, nastala je opća atrakcija. Iz cijele Šibensko-kninske županije su nam dolazila djeca, a načelnica mjesta je morala slati obavijesti da se krave ne uznemiravaju. Drugi dan snimanja, krave su pobjegle, pa smo svi trčali po Prviću i tražili ih. Bilo je veselo."
 
Što su sve Anja Matković, Uliks Fehmiu, Danis Tanović i Goran Vojec rekli o snimanju, otočkom dijalektu, samoj priči i ideji iza filma, pogledajte u videu: 


 
Uz Anju Matković, Uliksa Fehmiua i Gorana Navojca, uloge u filmu ostvarili su i Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i drugi.
 
Nakon ljeta nastao je u produkciji Propeler Filma (Hrvatska), u koprodukciji s kućama Tangaj Production (Rumunjska), Obala Art Centar (Bosna i Hercegovina), Baš Čelik (Srbija) i Tramal Films (Slovenija).
 
Izvor: HAVC