Preskočite na glavni sadržaj

Otvoren Muzej kravate

U središtu Zagreba, u Tomićevoj ulici, 26. lipnja je otvoren Muzej kravate. Svojim postavom, prilagođenim suvremenim turistima, na zabavan i edukativan način promovira priču o kravati i njezinu hrvatskom podrijetlu.
vrijeme: 26.06.2024. -
mjesto: Zagreb

„Cravaticum - boutique muzej kravate“ prati povijesni razvoj kravate od romantičnih početaka toga „simbola za sreću“ do vizije budućnosti ispričane kreativnošću suvremenog modnog dizajnera.
 
Na oko 130 metara četvornih posjetitelji se susreću s umjetničkim pristupom uređenju, brojnim interaktivnim i neočekivanim izlošcima, a direktor Igor Mladinović istaknuo je kako nije bilo jednostavno postaviti muzej, jer je kravata nešto poznato, što svi imaju, a opet o njoj malo znaju:
 
- Najveći je izazov bio napraviti muzej da bude zabavan, interaktivan, da posjetitelju u njemu provedu ugodnih pola sata i da „izađu pametniji“. Cilj je da priča o kravati bude jedan od ljepših stvari koja se posjetitelju dogodi u Zagrebu i Hrvatskoj, te možda kupi neki suvenir, dodao je.
 
Zaštita vrijedne baštine i promidžba hrvatskoga kulturnog identiteta u svijetu cilj je ovog muzeja, napomenuo je kustos i muzeolog Darko Dovedan.
 
Na otvorenju je bio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je izrazio želju da ideja preraste u dobar, ozbiljan poslovni pothvat, da ga ljudi posjećuju i da im prodajemo dobronamjernu, lijepu, ljudsku i društvenu priču o tome kako su Hrvati zaslužni za kravatu:
 
- Ostaje činjenica da smo mi jedini koji polažemo legitimno pravo na autorstvo i na povijesno vlasništvo tog jednog malog, ali toliko značajnog modnog, odjevnog detalja, kojeg su prihvatile i druge kulture", poručio je.
 
U sklopu muzeja je i mala kinodvorana te suvenirnica s autorskim suvenirima.
 
Inače, Muzej Cravaticum smješten je u samom središtu grada, u Tomićevoj ulici, u kojoj se nalazi Uspinjača koja povezuje Donji i Gornji grad.
 
Izvor: HRT