Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena je nova sezona projekta 'Behind the Scenes' Hrvatskog društva skladatelja

Koncert otvorenja nove sezone Jazz orkestra HRT-a održao se u srijedu, 2. listopada u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. U goste im je došao Edo Maajka, a koncertom je ravnao šef dirigent orkestra, Miron Hauser.
vrijeme: 02.10.2024. -

S obzirom na to da je koncert odavno rasprodan, organizatori su u suradnji s projektom Behind the Scenes pripremili nezaboravno glazbeno iskustvo za učenike Obrtničke škole za osobne usluge iz Zagreba. Naime, Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatska Radiotelevizija od prošle godine uspješno surađuju na ovom projektu razvoja publike, stoga su nastavak suradnje najavili i u novoj sezoni. Program Behind the Scenes od ove jeseni prvi je put proširen i na srednje strukovne škole koje u svojem kurikulumu nemaju predviđen predmet Glazbena umjetnost.

Upravo stoga, učenici  Obrtničke škole za osobne usluge su dan prije koncerta imali ekskluzivnu priliku poslušati generalnu probu na kojoj su upoznali protagonista repera, tekstopisca i producenta koji iza sebe ima više od dva desetljeća karijere, sedam studijskih albuma, više od 150 pjesama i pregršt glazbenih nagrada. On im je predstavio način na koji sklada svoje pjesme i podijelio iskustva iz dugogodišnje glazbene karijere, koja osim koncertiranja, uključuje i skladanje filmske glazbe kao i sinkronizaciju crtanih filmova.
Osim predstavljanja Ede Maajke, kao pripremu za slušanje ovog atraktivnog programa koji spaja rap/hip hop i jazz, učenike i učenice Obrtničke škole za osobne usluge 27. je rujna u njihovoj školi posjetio šef dirigent Jazz orkestra HRT-a Miron Hauser. Radionicom u razredu, mlada je publika od Mirona Hausera saznala ponešto o osnovama jazza, tajnama aranžerskog posla koji je potreban za pripremu ovakvog koncerta, ali i specifičnostima trombona na kojem je Miron izveo nekoliko jazz standarda.

Uzbudljiv je ovo početak nove sezone programa Behind the Scenes koji je prvenstveno i nastao s ciljem predstavljanja hrvatske glazbe mladoj publici individualiziranim pristupom. Program ove godine pretpostavlja niz novih suradnji s više od dvadeset srednjih opće obrazovnih, umjetničkih, glazbenih i strukovnih škola iz Zagreba, Sesveta, Nove Gradiške, Zaboka, Pregrade, Koprivnice, Osijeka i Splita. Njihovi će učenici imati priliku posjetiti više od 45 glazbenih programa iz ciklusa Cantus ansambla, Glazbene tribine u Osijeku, Muzičkog biennala Zagreb, ali i Chansonfesta, festivala JazzHR, Zagrebačkog festivala i drugih projekata HDS-a, zatim iz ciklusa ansambala Hrvatske Radiotelevizije, Hrvatskog doma Split, kao i Zagrebačke filharmonije koja se od ove jeseni također pridružila projektu kao partner.
Glazbene će teme učenicima predstaviti skladatelji, dirigenti i glazbenici među kojima su Berislav Šipuš, Mladen Tarbuk, Pascal Rophé, Dawid Runtz, Ivan Josip Skender, Miron Hauser, Lela Kaplowitz, Ana Horvat i brojni drugi. Upravo time mlada publika biva u središtu procesa izvedbe glazbe u okviru koncerata u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i njegovih institucija partnera, kao i dodatnih edukacija i kreativnih radionica.

Projekt se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija RH te Grada Zagreba.