Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena Palača Bužan - među prvim cjelovito obnovljenim palačama na Gornjem gradu

S potpredsjednikom Vlade i ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem i ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek, predsjednik Vlade Andrej Plenković svečano je otvorio obnovljenu Palaču Bužan- zgradu Ureda za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske.
vrijeme: 21.10.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://min-kulture.gov.hr/
Jednokatnu, trokrilnu palaču u Opatičkoj 8 sagradio je 1754. godine zagrebački graditelj Matija Leonhart za Ivana Bužana, predsjednika Banskog stola i podbana. Palača s vrtom prema Radićevoj ulici čini jedinstvenu cjelinu, kulturno-povijesnog je značenja i izrazite graditeljsko-tipološke i arhitektonske vrijednosti.
 
Obraćajući se prisutnima na prigodnoj svečanosti, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što iz tjedna u tjedan svjedočimo novom završetku cjelovite obnove kulturne baštine. Ministrica je podsjetila kako je Ministarstvo kulture i medija preuzelo obnovu više od 400 zgrada na području Zagreba i ukupno osam županija upravo u trenucima neposredno nakon potresa kada nije bilo perspektive kako će se doći do sredstava za obnovu. „Krenuli smo s pripremom dokumentacije i obnove, uvjeravajući sebe, ali i javnost da to možemo, da se kulturna dobra mogu obnoviti na način da se sačuvaju njihova spomenička svojstva, a da se potpuno prilagode današnjim uvjetima i potrebama, što protupotresne sigurnosti, što kroz proces cjelovite obnove financiran iz NPOO-a i energetske učinkovitosti“, istaknula je ministrica dodavši kako smo tim projektom pokazali kako se na povijesnim zgradama može postizati i do 70 % uštede energije.
 
„Samo na Gornjem gradu putem Ministarstva obnavljamo osamnaest pojedinačnih zgrada kulturnih dobara, od Sabora, Državnog arhiva u Zagrebu, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, crkava svetog Marka i svete Katarine, redom najreprezentativnije spomenike Zagreba“, istaknula je ministrica te nabrojala i niz ustanova u kulturi, objekte sakralne baštine, kompletnu državnu imovinu koja je bila u sklopu kulturno - povijesne cjeline: sudove, ministarstva, policijske uprave, palače HAZU-a, kao i ustanove i urede Grada Zagreba. 

Ministrica je posebno zahvalila svim kolegicama i kolegama u Ministarstvu kulture i medija, Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode, Hrvatskom restauratorskom zavodu i Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. „Ova palača pokazuje vrsnoću naše struke, koliko hrvatska konzervatorsko-restauratorska projektantska struka ima znanja te koliko je u stanju u tako kratkim rokovima provesti sva potrebna istraživanja, izvesti sve restauratorske radove te jednu za drugom ovakve reprezentativne zgrade otvoriti javnosti“. Zaključila je ministrica izrazivši ponos na generacijski pothvat obnove nakon katastrofalnih potresa.
 
Podsjetivši kako je u obnovu palače Bužan uloženo 5,4 milijuna eura osiguranih iz Fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, otvarajući obnovljenu Palaču Bužan predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je Vlada mogla u potresu oštećene zgrade vratiti u prijašnje stanje što bi bilo jednostavnije, brže i jeftinije, no i dalje bi postojao rizik da ih sruši neki novi potres.  "Odabrali smo teži, zahtjevniji put koji ponekad izaziva nezadovoljstvo i nestrpljenje zbog brzine, ali odabrali smo sigurnost. Protupotresna sigurnost konstrukcijski obnovljenih zgrada danas je na suvremenoj, najvišoj razini i svaka takva investicija jamči nam opstanak i trajanje ovih zgrada, kao i sigurnost rada u njima, u desetljećima pred nama'', upozorio je premjer.
 
„Deset sekundi za deset godina obnove, rekao sam to još 2020. godine. Čini mi se da ovi veliki projekti idu puno brže, ali nažalost, to su tako velike elementarne nepogode koje su nam izazvale velike troškove i velika ulaganja. S druge strane, gotovo sam siguran da nikad ovakvih ulaganja u obnovu svih ovih zgrada na Gornjem gradu ne bi bilo da nije bilo bilo potresa", naglasio je premijer Plenković te zahvalio svima uključenima u obnovu nakon potresa.
 
Konzervatorima, projektantima, restauratorima i svima koji su pridonijeli brzoj i uspješnoj obnovi Palače Bužan, zahvalila je i ravnateljica Ureda za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade Marija Vrhovski. "Još 2018. godine smo krenuli s projektom uređenja potkrovlja, s obzirom na nedostatak uredskih prostorija. I kad smo mislili da smo završili prvu fazu, neplanirano se dogodio potres i vratio nas na sami početak, gdje je trebalo razmišljati o kompletnoj obnovi ove gornjogradske ljepotice", podsjetila je Vrhovski. Objasnila je kako su uz samu zgradu obnovljene i podrumske prostorije ispod nje, kao i pročelje prema Radićevoj ulici koje je je zadnji put obnovljeno prije osamdeset godina. 

Galerija fotografija>>>