Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena V.B.Z.-ova knjižara u Rijeci

Izdavačka kuća V.B.Z. otvorila je u petak, 5. srpnja, u središtu Rijeke svoju novu knjižaru koja se prostire na 1 200 četvornih metara površine, te je time ujedno i najveća knjižara u Hrvatskoj.
vrijeme: 05.07.2024. -
mjesto: Rijeka
url: https://www.vbz.hr/

Kako je istaknuo direktor V.B.Z.-a Mladen Zatezalo, otvaranje ove, 14. V.B.Z.-ove knjižare u Hrvatskoj, bilo je izazovno od samog početka.
 
"Osim što je površinom najveća knjižara u Hrvatskoj, cilj nam je da bude i najopremljenija u zemlji, da se tu mogu pronaći sve knjige koje se nalaze na tržištu", rekao je Zatezalo. Imamo široku ponudu knjiga iz svih područja, kao i knjiga na stranim jezicima, rekao je tijekom svečanosti otvaranja.
 
Uz to, naveo je, bitno nam je da knjižara postane važan kulturni centar s mnoštvom zbivanja, od predstavljanja knjiga, okruglih stolova, izložaba, radionica kreativnog pisanja. "Ova knjižara je važna ne samo za V.B.Z., nego i za sve druge izdavače", zaključio je.
 
"Siguran sam da će se knjižara uklopiti u kulturni krajolik grada", rekao je riječki gradonačelnik Marko Filipović. Ocijenio je da je bilo hrabro otvarati knjižaru na Korzu, u središtu Rijeke i na tako velikoj površini.
 
Istaknuo je opredjeljenje riječke Gradske uprave da se mjerama pogodnosti potiče djelovanje knjižara i antikvarijata u gradu proteklih desetak godina. "Smatramo te djelatnosti dijelom kulturne politike, a ne samo poduzetništvom u najširem smislu", rekao je Filipović.
 
Knjižaru je formalno otvorila riječka književnica Tea Tulić, ocijenivši da je otvaranje izuzetno važan događaj za grad. "Događa se u vremenu kad su knjižare gotovo nestale iz manjih gradova, kakav je Rijeka", dodala je.
 
Knjižare u središtima su važne da bi grad ostao živ i kako bi se održala socijalizacija, navela je. Tulić je istaknula i vrijednost V.B.Z.-a u organizaciji književnog festivala Vrisak koji, kako je rekla, donosi izuzetno važan i relevantan književni program u Rijeku. (Hina)