Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski paviljon na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – Venecijanskom bijenalu / Vlatka Horvat: Priručnim sredstvima

Hrvatski paviljon na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – Venecijanskom bijenalu / Vlatka Horvat: Priručnim sredstvima
Službeno otvorenje Hrvatskog paviljona na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti - Venecijanskom bijenalu: Vlatka Horvat: Priručnim sredstvima održat će se u petak 19. travnja.
vrijeme: 19.04.2024. - 24.11.2024.
mjesto: Venecija
url: https://www.croatianpavilion2024.com/

Odgovarajući na temu Venecijanskog bijenala - 60. Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti Stranieri Ovunque - Stranci posvuda kustosa Adriana Pedrose, projekt umjetnice Vlatke Horvat i kustosice Antonie Majače osmišljen za Hrvatski paviljon, postojat će kao dinamična akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja međunarodnih umjetnika koji žive „kao stranci“. Reflektirajući pitanja i iskustva dijaspore iz različitih perspektiva, projekt se kroz izložbu realizira kao zanimljiva, intimna, društvena i performativna razmjena koja se odvija tijekom čitavog trajanja Venecijanskog bijenala 2024.

Izložba u središtu projekta kontinuirano će se proizvoditi kroz procese susreta i razmjena. Umjetnica Vlatka Horvat pozvala je umjetnike i umjetnice koji žive u dijaspori na uključivanje u niz uzajamnih razmjena umjetničkih radova i drugih materijala, a sve će se razmjene odviti između Venecije i drugih lokacija improviziranim sredstvima - putem brojnih prijatelja, putnika i stranaca koji će kao kuriri neformalno sudjelovati na realizaciji izložbe.
 
Smješten unutar intimnog prostora Fàbrice 33 u venecijanskoj četvrti Cannaregio, Hrvatski paviljon predstavljat će dinamičnu igru trodimenzionalnih struktura, slika i crteža. Paviljon će istovremeno služiti i kao privremeni atelje umjetnice tijekom Venecijanskog bijenala 2024.
 
Projekt će biti popraćen dvjema publikacijama koje su uredile Vlatka Horvat, Antonia Majača i Kate Sutton. Projektna čitanka s novonaručenim tekstovima Ivane Bago, Anne Boyer, Season Butler, Tima Etchellsa, Aleksandra Hemona, Massimiliana Mollone, Haruna Morrisona, Giulie Palladini, Lare Pawson, Noémie Solomon i Što, kako i za koga / WHW bit će svim posjetiteljima_icama dostupna u paviljonu za vrijeme trajanja izložbe. Katalog će biti objavljen u jesen 2024.
 
Naručitelj projekta za Hrvatski paviljon na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti - La Biennale di Venezia je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a projekt provodi Apoteka - Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana.

Projekt se realizira uz velikodušnu potporu Zaklade Luma. Dodatnu podršku pružaju Epson, Prostoria, Centrala i Unstable Object.
 
Vlatka Horvat: Priručnim sredstvima
Službeno otvorenje: 19. travnja 2024. u 15 sati
Lokacija: Fàbrica 33 (ugao Calle Larga dei Boteri i Calle Ruzzini), Cannaregio 5063
Stanica vaporetta: Fondamente Nove

W:  croatianpavilion2024.com
IG: @croatianpavilion2024
FB: CroatianPavilionVenice