Preskočite na glavni sadržaj

Pogled s tornjeva Zagrebačke katedrale – pregled napretka konstrukcijske obnove

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sa zagrebačkim nadbiskupom Draženom Kutlešom i suradnicima obišli su kompleks zagrebačke katedrale, najmonumentalniji građevinski sklop u kontinentalnoj Hrvatskoj, ujedno i najsloženiji projekt obnove kulturne baštine u ovom trenutku u Europi.
vrijeme: 06.06.2024. -
url: https://min-kulture.gov.hr/
U  završnoj je fazi izvođenje nužnih radova sanacije, odnosno razgradnje kamenih elemenata tornjeva, koji su teško stradali uslijed potresa 2020. godine. Izvedeno je dokumentiranje postojećeg stanja te šesnaest elaborata s istraživanjima za projektnu dokumentaciju na čijoj izradi surađuju naši vrhunski stručnjaci u području obnove kulturne baštine.
 
Predsjednik Vlade s ministrima i suradnicima obišao je i vrh zvonika na 96 metara visine čiji će dijelovi biti vraćeni nakon obnove. Nakon razgovora sa stručnjacima, predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi za medije je istaknuo kako će donji dio katedrale biti završen prije i moći će se otvoriti vjernicima i turistima, no ukupni projekt obnove trajat će još nekoliko godina. „Do sada je angažirano oko 30 milijuna eura u procesu obnove katedrale nakon potresa i Vlada je u potpunosti stala iza financiranja projekta“, dodao je predsjednik Vlade te prenio procjene stručnjaka da će do kraja ukupno trebati osigurati oko 85 milijuna eura. "Ovo je veliki projekt i siguran sam da ćemo ga odraditi do kraja onako kako treba i kako glavni grad zaslužuje", poručio je te zahvalio svima koji rade na tom zahtjevnom projektu cjelovite obnove katedrale koja je simbol Zagreba. Opširnije>>>

Galerija fotografija