Preskočite na glavni sadržaj

Pokrenuta je mrežna stranica Antički Sutivan

Pokrenuta je mrežna stranica Antički Sutivan
U okviru projekta interpretacije antičkog brodoloma u podmorju Sutivana korištenjem novih tehnologija, pokrenuta je mrežna stranica Antički Sutivan (https://anticki-sutivan.com/).

Ovoga ljeta u Sutivanu se predstavlja prvi dio opsežnog projekta interpretacije arheološkog nalaza koji leži na dnu mora na dubini od 32 metra i trenutno je dostupan samo roniocima s posebnom dozvolom. 

Upotrebom novih tehnologija: fotogrametrijskog snimanja, izrade 3D modela, primjenom virtualne stvarnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR) pokušali smo ovaj vrijedan nalaz približiti širokoj publici na najatraktivniji mogući način. Nositelji projekta su Općina Sutivan i TZO Sutivan, a osmislila ga je i provodi ga Narodna knjižnica Sutivan. 

Partner u ovom dijelu projekta bila je Splitsko-dalmatinska županija, a financijsku potporu osigurala je i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Izrađena je internet stranica anticki-sutivan.com sa sučeljem na hrvatskom i engleskom jeziku te mobilna aplikacija za iOS i Android platformu dostupna online i putem QR kodova na promidžbenim materijalima i na raznim lokacijama u Sutivanu.

Stranica i aplikacija obiluju atraktivnim fotografijama, 3D modelima i znanstveno-popularnim tekstovima o samom nalazu u Sutivanu i o širem okruženju brodoloma te o antičkoj baštini na otoku Braču i splitskom području. Na stivanskoj rivi postavljen je kiosk s interaktivnim ekranom i sučeljem putem kojeg se spomenuti sadržaji mogu pregledati na licu mjesta i dobiti upute za instaliranje mobilne aplikacije. 

Opširnije:
OTVARANJE PROJEKTA INTERPRETACIJE ANTIČKOG BRODOLOMA U PODMORJU SUTIVANA KORIŠTENJEM NOVIH TEHNOLOGIJA - Narodna knjižnica Sutivan - Sutivan Public Library (moj-otok.com)

 
(24. 7. 2024.)