Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige Velimira Neidhardta 'Arhitektura predsjedanja'

Predstavljanje knjige akademika Velimira Neidhardta 'Arhitektura predsjedanja / Architecture for the Presidency' posvećene prostorima NSK za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije 2020., održat će se u četvrtak 13. lipnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
vrijeme: 13.06.2024. -
mjesto: Zagreb

Knjiga Arhitektura predsjedanja / Architecture for the Presidency objavljena je u svibnju 2024. na hrvatskom i engleskom jeziku u izdanju Hrvatskog muzeja arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i posvećena je prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uređenima za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.
Uređenje Kongresnog centra projektirao je akademik Velimir Neidhardt iz autorskog tima projekta zgrade NSK, otvorene 1995., a koja je uređenjem prostora za potrebe hrvatskog predsjedanja Vijećem EU krajem 2019. u potpunosti dovršena. Kongresni centar ima površinu 7200 četvornih metara, a sastoji se od konferencijske dvorane površine 550 četvornih metara, osam dvorana za sastanke, dvorane za tiskovne konferencije, medijskog centra za 200 novinara, sobe za slušanje za 150 osoba, 27 kabina za simultano prevođenje, 12 TV kabina, blagovaonice za 150 osoba, te pomoćnih ureda i ambulante. Prostor je opremljen suvremenom tehnikom i omogućuje održavanje međunarodnih konferencija na najvišoj razini. Zgrada NSK ujedno je i prva u Hrvatskoj s 5G mrežom. Za uređenje ovog prostora Vlada Republike Hrvatske osigurala je 12,6 milijuna eura.
Nakon uvodne riječi predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, u knjizi se nalazi tekst akademika Velimira Neidhardta s detaljnim opisom Kongresnog centra i kronologijom njegova uređenja. Knjiga sadrži i brojne fotografije i tlocrte tog prostora u zgradi NSK, a dodatak knjizi su i fotografije spomen-artikala i memorabilija izdanih povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU 2020.