Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje novog priručnika za rad s mladima i online igrice 'Eko patrole'

Predstavljanje novog priručnika za rad s mladima i online igrice 'Eko patrole'
U subotu, 26. listopada, u Narančastoj zgradi u Šibeniku, predstavljen je priručnik za neformalnu edukaciju mladih o okolišnim temama 'Eko patrole' i online igrica 'Eco patroles in 24 Zones' kojoj je također cilj neformalnim metodama poučavati mlade o okolišu i ekologiji. Predstavljanje će se tijekom studenog održati uživo još i u Kninu (7.11.), Splitu (22.11.) i Zadru (28.11.).
Spomenuti priručnik i igrica nastali su kroz dvogodišnji projekt „Eco Patroles 4 Environmental Goals“ kojemu je nositelj murterska udruga Argonauta. Ideju za ovaj projekt dobila je kroz iskustvo sličnog projekta naziva Plava Eko patrola u kojem su s nešto mlađima u 7 osnovnih škola u Šibensko-kninskoj županiji provodili sličan program koji je također rezultirao priručnikom 2020. godine. Zbog uspješnosti ostvarenih rezultata, Argonauta je odlučila podići cijelu priču o okolišnim temama kroz neformalnu edukaciju na međunarodnu razinu pa je tako okupila partnere iz Mađarske, Italije, Srbije i Makedonije s kojima je zajednički osmislila sadržaj novog priručnika za nešto starije sudionike.

Moduli koji su obuhvaćeni u priručniku su ekopismenost, bioraznolikost, klimatske promjene, gospodarenje otpadom, energija i resursi, voda, održiva poljoprivreda i okolišni aktivizam. Svaki modul testiran je s 20ak mladih u svakoj od partnerskih zemalja, a u Hrvatskoj su se testiranja provodila u šibenskoj Gimnaziji Antuna Vrančića.

Ovom projektu dodana je i digitalna dimenzija pa se kroz njega razvila i e-edukativna igra, a koja je  teaser za poticanje mladih na poduzimanje građanskih akcija povezanih s izazovima u području okoliša i klimatskih promjena.

Na diseminaciju su bili pozvani učitelji, profesori, osobe koje rade s mladima i članovi organizacija i udruga koje se bave s mladima te su imali prilike sudjelovati na nekoliko aktivnosti iz priručnika kao i zaigrati online igiricu, a sve kako bi dobili inspiraciju za provođenje vlastitih aktivnosti s mladima. Ovaj priručnik (koji su na kraju predstavljanja i dobili) i online igrica svakako će im olakšati pripremu jer će na brz i jednostavan način moći pripremiti sadržaj i materijale za različite okolišne teme.

Ovakva diseminacija će se u narednih mjesec dana uživo održati još u Kninu, Splitu i Zadru, kao i u svim partnerskim zemljama.

Za sve ostale koji bi htjeli prelistati ili preuzeti priručnik i online igricu, to je moguće učiniti na web stranici https://eco-patrols.eu/ i poveznicama https://eco-patrols.eu/manual/#language-versions i https://eco-patrols.eu/e-game/

Inače, projekt “Eco Patrols 4 Environmental Goals” financiran je od Europske unije kroz Erasmus+ program, njegova vrijednost je 250.000,00 eura i traje do 1. veljače 2025.

Izvor: Argonauta