Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen roman Jurice Pavičića 'Žigice'

Novi roman Jurice Pavičića 'Žigice', objavljen u izdanju Stilusa, a predstavljen u ponedjeljak, 15. travnja, u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata, istodobno je, kako je rečeno, mediteranski noir, obiteljska drama i kronika društva.
vrijeme: 15.04.2024. -
url: https://stilus-knjiga.hr/

Središnji motiv je veliki požar kojeg bura raznese i proširi se na veliki dio splitskog područja otkrio je autor Pavičić dodajući da se kroz kriminalističku istragu u kojoj se traži počinitelja, prati istodobno jedna obiteljska drama gdje se obiteljska situacija pretvara u imovinski sukob koji se razrješava naslovnom žigicom. Kazao je i da su to dvije fabularne linije koje prate roman.
 
"Mi živimo u zemlji u kojoj su nekretnine, pogotovo priobalne, zapravo neka vrsta ekvivalenta nafti i jedino od čega živimo. Sve se oko toga vrti i vrlo često se oko tih nekretnina stvaraju zavade koje se nekad rješavaju šibicom. Meni je uvijek želja da, kada pišem krimić, on organski proizlazi iz društva u kojem se događa i da to ne bude goblen kojim radimo kopiju američkog krimića. To je nešto što sam pokušao i tu napraviti", pojasnio je Pavičić.
 
Urednica proznih izdanja u Stilusu Adriana Piteša je rekla da je to do sada najemotivniji roman Jurice Pavičića u kojem priča započinje velikim požarom koji zaprijeti Splitu i paralelno dok se raspliće što se dogodilo kreće obiteljska drama u pozadini. Poručila je i da će čitatelji tom knjigom dobiti roman koji je istodobno mediteranski noir, obiteljska drama i kronika društva.
 
"Roman je najemotivniji zato što je s jedne strane posveta planinama što je Jurina velika strast. Paralelno je to priča o obitelji, odnosno jednom starijem bračnom paru i dinamici odnosa među njima tako da ćemo vrlo lako prepoznati sebe ili nama bliske ljude u tim odnosima. Žigice su donekle inspirirane stvarnim velikim požarom 2017. godine u Splitu, ali je radnja romana smještena sada", objasnila je Piteša.
 
Knjiga se jako dojmila i književnicu Tanja Mravak koja je, govoreći o njoj, kazala da je se roman vrlo emotivno dojmio što nije tipično za krimić tako da se rasplakala i dugo razmišljala o pročitanom. Rekla je da 'Jure inače ima jako dobru karakterizaciju likova u svojim knjigama' i što je njoj posebno bitno kao planinarki dosta se mjesta u knjizi posvećuje planini i ljudima.
 
Roman ''Žigiceje tiskan u mekom uvezu, ima ukupno 288 stranica.
 
Jurica Pavičić je rođen 1965. u Splitu, priznati je filmski kritičar, kolumnist i autor. Njegova djela obuhvaćaju širok spektar žanrova, od romana i publicističkih knjiga do kratkih priča, pritom osvajajući čitateljsku publiku kako u Hrvatskoj tako i izvan njenih granica. Dobitnik je brojnih uglednih domaćih i međunarodnih priznanja za književnost i novinarstvo. (Hina)