Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena novoutemeljena Nagrada Joža Horvat

Novoutemeljena nagrada Hrvatskog društva pisaca - Nagrada Joža Horvat, predstavljena je u srijedu, 24. srpnja, u dvorani vile Arko (Basaričekova 24, Zagreb). Na konferenciji za novinare je o Nagradi govorio pisac Branislav Glumac, inicijator Nagrade, spisateljica Dorta Jagić, jedna od članica žirija i članica radne skupine koja je radila na Pravilniku, akademski kipar Zoran Jurić, autor brončane plakete s likom Jože Horvata, i glavna tajnica HDP-a Ana Brnardić.
vrijeme: 24.07.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://hrvatskodrustvopisaca.hr

žHrvatsko društvo pisaca (HDP) nositelj je prava na djela Jože Horvata, osim na djelo „Besa“ i „Svjedok prolaznosti“, oporučnom željom Jože Horvata, dugogodišnjeg člana Društva. S Jožinom suprugom Renatom Horvat Društvo je 26. lipnja 2015. godine, u Kući Jesenski, na adresi Medveščak 54, domu Horvatovih više od pola stoljeća, potpisalo Ugovor o darovanju koji je stupio na snagu 7. veljače 2016. godine, danom smrti Renate Horvat. Kako je Renata Horvat u poslovima oko prava na korištenja djela svoga supruga surađivala sa Hrvatskom autorskom agencijom (HAA), suradnju je nastavilo i Društvo, pa se sva pitanja oko korištenja prava upućuju, osim HDP-u i HAA-u.
 
Prošle je godine, na incijativu Branislava Glumca, HDP odlučio osnovati Nagradu Joža Horvat za najbolje putopisno književno djelo, čime smo željeli odati počast i uspostaviti kontinuitet pamćenja i sjećanja na književni i društveni doprinos Jože Horvata, ali i potaknuti vrednovanje putopisa kao autorskog rada, rekla je Ana Brnardić. Istaknula je da je natječajne uvjete i kriterije te Pravilnik izradila radna skupina koju su, uz Branislava Glumca činili i Dorta Jagić, Marko Pogačar i Jasen Boko. Brnardić je zahvalila Gradu Zagrebu na financijskoj podršci zahvaljujući kojem će Nagrada biti i novčana (u iznosu 1500 eura), a nagrađena autorica ili autor primit će i brončanu plaketu s likom Jože Horvata akademskog kipara Zorana Jurića.
 
Dorta Jagić je predstavila kriterije i uvjete za prijavu na natječaj za Nagradu Joža Horvat. Nagrada se dodjeljuje za putopisno djelo bez obzira na vrstu i rod. Naglasila je da je riječ o regionalnoj nagradi, odnosno da se na natječaj mogu prijaviti pisci s djelima napisanima na jeziku s kojeg ne treba prijevod. Ovo proširenje izvire iz same prirode putopisa kao vrste koja voli širenje i raznolikost, a također i iz činjenice da je naše tržište malo i da je broj književno vrijednih objavljenih putopisa godišnje relativno malen. Također, istaknula je Jagić, Nagrada ima zanimljivu dvogodišnju dinamiku - ove godine ona će se dodijeliti za najbolju objavljenu knjigu, a iduće za najbolji objavljeni rukopis. Ove godine natječaj se otvara 1. rujna i traje do 30. rujna, a mogu se prijaviti knjige čije je prvo izdanje objavljeno u zadnje dvije godine (od 1. rujna 2022. do 31. kolovoza 2024.). Knjige se šalju na adresu Hrvatskog društva pisaca, Basaričekova 24, Zagreb. Rukopis, koji će biti nagrađen iduće godine, objavljuje se u posebnoj ediciji HDP-a godinu nakon toga, ali se kao objavljena knjiga ne može kasnije natjecati za istu Nagradu. Dorta Jagić je istaknula da su osim nje u žiriju  i Gordana Crnković i Jasen Boko, te da se žiri bira na četverogodišnji mandat.
 
Branislav Glumac govorio je o prijateljstvu s piscem, NOB-ovcem, antifašistom, moreplovcem Jožom Horvatom, i o tome da danas još malobrojni mogu svjedočiti o živim susretima s njim - živi su mu prijatelji još i Alojz Majetić i Velimir Visković. Otkrio je o Joži Horvatu nekoliko zanimljivih manje poznatih detalja, između ostalog da mu je svojedobno kao mladcu dodijeljena uloga da čuva Miroslava Krležu, takoreći pištoljem, kao i to da se Joža Horvat Alojzu Majetiću i njemu povjerio da bi volio da ga na koncu proguta more. Komentirajući Jurićevu plaketu, Glumac se prisjetio Jožinih živahnih očiju i zagonetna pogleda iz kojeg nikad nisi mogao biti siguran što poručuje, dok Joža ne bi izgovorio tu jednu rečenicu koja bi zagonetku svela na rješenje.
 
Glumac je istaknuo zadovoljstvo osnivanjem ove Nagrade i zahvalio se svima koji su sudjelovali u njezinom osnivanju.
 
Pravilnik Nagrade nalazi se na sljedećem linku: https://hrvatskodrustvopisaca.hr/hr/projekti/pravilnik-nagrade-joza-horvat