Preskočite na glavni sadržaj

Projekt BEK: Objavljeno šest besplatnih naslova nagrađivanih hrvatskih spisateljica

Zahvaljujući financijskoj podršci Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija RH te Zaklade 'Kultura nova', Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) ovogodišnji ženski prozni blok sa šest naslova suvremenih hrvatskih spisateljica.
vrijeme: 15.07.2024. -
url: https://elektronickeknjige.com/

To su: zbirke kratkih priča „Ples u dvorištu“ Marije Rakić Mimice, nagrađenu Prozakom, „Tumačenje snova“ Ivane Rogar, nagrađena Kamovom, i „Ticala“ Jelene Zlatar Gamberožić te romane „Crno pismo“ Irene Matijašević, „Brod za Lajku“ Tomice Šćavine, koja je ušla u finale VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, i „Mogla sam to biti ja“ Marine Vujčić. S novim je naslovima od 376 objavljenih čitateljima dostupno njih 340.
 
Priče [Marije Rakić Mimice] treba cijeniti, a onda i preporučiti zbog jedne zapravo banalne, no očito teško ostvarive i nažalost tako rijetke stvari: pročišćene su od pretenzija, kompleksa više vrijednosti, prevelikih, ujedno kontraproduktivnih autorskih samoočekivanja, jalove potrebe da se odjednom kaže sve o svemu, uglavnom, čitavog sklopa problema od kojih nerijetko pate prvijenci mlađih autora, istaknuto je u osvrtu Vanje Kulaš na Modernim vremenima.
 
„Tumačenje snova“ druga je zbirka priča Ivane Rogar, koja donosi niz upečatljivih i stilski izbrušenih proza o ženama i traumama odrastanja i formiranja. Psihološko nijansiranje likova i  doziranje crnog humora odlike su ove snaže, značajne, Kamovom nagrađene knjige kratkih priča, koje su često, baš poput snova, duboko uznemirujuće i mračne, ali kao takve ih treba čitati, analizirati i tumačiti. Rješenja možda neće nuditi neku nadu ili utjehu, ali spoznaju svakako hoće. 
 
„Ticala“, zbirka priča nagrađivane prozaistkinje Jelene Zlatar Gamberožić, uvjerljiv je pokazatelj autoričine vještine pripovijedanja, sažimanja radnje i psihoprofilacije likova na mjeru kratke priče, čak do razine epistole i stilske lakoće kojom je svaka od ovih priča izvedena do kraja. Međuljudski odnosi u prijelomnim životnim trenucima i točkama pucanja okosnicama su svake od ovih krajnje izbrušenih kratkih proza.
 
„Crno pismo“ Irene Matijašević poližanrovsko je djelo koje u sebi objedinjuje, istovremeno nepretenciozno i nerazmrsivo, dulju prozu, dnevnički zapis, epistolu i poeziju. Karakterizira ju poetska gustoća izraza i psihološka filigranska profilacija kako pripovjedne instance, tako i njezine okoline. Spoj unutarnje dramske napetosti i zavodljive ambijentalnosti mahom tamnijih tonova čitatelja drže do posljednje stranice i rečenice ove odlične, na mnogim razinama upečatljive knjige.      
 
„Brod za Lajku“ Tomice Šćavine roman je koji se odlikuje istančanom psihološkom profilacijom glavne junakinje, njezinih trauma, sumnji i rješenjima koja je na svojem autoanalitičkom, pročišćavajućem putu pronašla. Izrazito suvremen i aktualan, potresan i duhovit, upečatljivih likova i dijaloga i u konačnici optimističan, „Brod za Lajku“ roman je koji će rado čitati i starije generacije odnjegovanog književnog ukusa, ali i one mlađe, stasale u dvadeset i prvom stoljeću, uza sve ono što nam je to stoljeće donijelo.  
 
Dinamičan poput zbirke kratkih priča i napet poput psihološkog trilera, roman „Mogla sam to biti ja“ oduševljava kako svojom strukturom i domišljatom fabulom, tako i stilskom dorađenošću. Riječ je zapravo o upečatljivoj kombinaciji (kvazi)ispovjednog diskursa, psihološke (auto)analize likova i poetike neoegzistencijalizma, koja savršeno funkcionira kao pitko i zanimljivo štivo, a za tako nešto postići, potrebno je značajno pripovjedačko umijeće.
 
Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), što omogućuje online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, a time je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, neovisno o dijagonali zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima.

Elektroničke knjige | besplatne elektroničke knjige (elektronickeknjige.com)