Preskočite na glavni sadržaj

Projekt “Izložba Capt. Stjepka Mamića” u službenom programu Olympiade Culturelle u sklopu Olimpijskih igara Paris 2024

U Francuskoj je otvorena Olimpijska izložba dubrovačkog slikara i pomorskog kapetana Stjepka Mamića. Prema odluci krovne organizacije Olimpijskih igara Paris 2024 projekt samostalne izložbe Stjepka Mamića u Francuskoj dobio je oznaku “Olympiade Culturelle” i uvršten u službeni program Ljetnih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Paris 2024.
vrijeme: 29.06.2024. - 25.08.2024.
mjesto: Le Blanc, Francuska
url: https://olympiade-culturelle.paris2024.org/

Olimpijski projekt “Exposition Capt. Stjepko Mamic“ otvoren je svečanim vernissageom u Le Blancu, u zdanju francuske povijesne kulturne baštine “Moulin de la Filature” 29. lipnja.

Izložba će biti otvorena do 25. kolovoza 2024. god. te obuhvatiti razdoblje trajanja Ljetnih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Vernissageu je nazočio je veliki broja uzvanika rukovodstva Grada Le Blanca, pokrajine Centre-Val Loire i Ministarstva kulture Francuske.
Organizacijski nositelj projekta je gradonačenik Le Blanca Gospodin Gilles Lherpinière, uz asistenciju Gospođe Nathalie Corbeau pomoćnice delegirane za kulturu i kustosa izložbe gospodina Pascala Szkolnika, scenografa koji je ujedno i voditelj kulturnog programa u Moulin de la Filature-Ville du Blanc.

Stjepko Mamić je na svojoj olimpijskoj samostalnoj izložbi izložio trideset slika na lanenom platnu u tehnici mix medije sa zlatnim i srebrenim listićima, ulja i akrila u njegovom prepoznatljivom kolorističkom stilu vibrantnih boja i morskih motiva. Među njima su i slike velikih dimenzija do 200x 150 cm. Pojedine slike u tehnici mix medije opremljene su drvenim okvirima koje je ručno jedinstvenom  tehnikom oslikao umjetnik a što se posebno dopalo posjetiteljima.

Organizatori izložbe i njihovi brojni uzvanici iskazali su oduševljenje izloženim djelima te su čestitali umjetniku. Stjepko Mamić i nositelji projekta „Izložba Capt. Stjepka Mamića“ dobili su čestitke iz Odjela za kulturu Organizacijskog komiteta  Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Paris 2024 (Comité d’organisation des Jeux Olympiques et Paralympiques de Paris 2024).

Istovremeno sa umjetnikovom Olimpijskom  izložbom u Le Blancu, u Parizu je održan svečani vernissage Ljetnog salona  (Le Salon d’Ete 2024) Société Académique ARTS-SCIENCES-LETTRES na kojem je autor izlažio sliku „Raguzino“ u poznatoj pariškoj Galerie Thuillier koja se nalazi u srcu galerijske četvrti Pariza  Maraisa, u neposrednoj  blizini Muzeja Picasso. Ova slika bila je izložena na izložbi povodom otvorenja Muzeja u kineskom gradu megapolisu Xi'An u (  svima znanom po Muzeju sa voinicima od terakote) u sklopu „Novog puta svile 21. stoljeća“ kada je Stjepko Mamić bio jedan od 50 umjetnika čija je djela za tu izložbu odabrao žiri povijesnog pariškog Salona d'Automne.         

Poveznice:
https://olympiade-culturelle.paris2024.org/evenement/exposition-capt-stjepo-mamic-a7f2o000000DPt3AAG
https://olympiade-culturelle.paris2024.org/carte?s=stjepko