Preskočite na glavni sadržaj

Rijeka Deluxe - Oproštaj sa Žabicom (Novi termin!)

Izvedbeni triptih 'Rijeka Deluxe' vraća se na riječku Žabicu i nakon uspješno odigranih triju izvedbi na krovu Tower Centra Rijeka, izvedbeni par Peranić/Valenta donosi svoj autorski rad 'Oproštaj sa Žabicom'. (Zbog loše vremenske prognoze, novi datumi za predstavu 'Oproštaj sa Žabicom' su 30. i 31. kolovoza te 1. rujna, s početkom u 19,30 sati.)
vrijeme: 28.08.2023. - 31.08.2023.
mjesto: Rijeka
url: http://krila.org/

Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA, Rijeka
RIJEKA DELUXE
izvedbeni triptih

 
I. dio / Oproštaj sa Žabicom - izvedba na lokaciji
Vrijeme: 28. - 31. kolovoza 2023. u 19.30 sati - Izmijenjeno!
Mjesto: Autobusni kolodvor Žabica i terasa Kapucinske crkve Gospe Lurdske, Rijeka
 
Zbog specifičnosti izvedbe i uputa koje publika dobiva unaprijed, obavezne su rezervacije unaprijed na krila.rezervacije@gmail.com.
 
Poseban je osjećaj plesati u paru na autobusnom peronu i to ne na bilo kojem peronu nego na legendarnoj riječkoj Žabici.
 
Izvedba na lokaciji autobusnog kolodvora Žabica rezultat je inicijalne ideje Ivane Peranić i istraživanja “Riječko kazalište – u potrazi za nužnom pozornicom” koje se pretvorilo u kolaborativni proces dvaju riječkih izvedbenih umjetnika Ivane Peranić i Žaka Valente koje veže background fizičkog i mimskog kazališta. Razvoj prvobitne ideje  rezultirao je formatom triptiha pod nazivom “Rijeka Deluxe” kojeg je “Oproštaj sa Žabicom” prvi dio.
 
Žabica – ta žila kucavica i prometno sjecište grada - obiluje kretanjem različitih aktera. Čini nam se da na neki način ona utjelovljuje i personificira grad na Rječini na najtočniji mogući način. Pomalo pretrpana, kaotična, neuređena, pomalo i zapuštena, prodana, ali opet puna života i pokreta, mjesto susreta ljudi, putnika, gradskog prometa, mora, industrije, pijanaca i pekarskih proizvoda, preopterećena, a istovremeno pusta, tvoreći svojevrsnu socijalnu koreografiju unutar koje su Peranić/Valenta ravnopravni akteri.
 
“Publika iz daljine, s terase obližnje crkve, prati njihovu ljubavnu igru izraženu plesom i pokretom. Pritom izvođači djeluju kao da su sekvenca umetnuta iz nekog drugog “filma”, poput zasebnog, pomalo nadrealnog otoka okruženog riječkom svakodnevicom, odnosno realnošću autobusnog kolodvora. To je kazališni trenutak u kojem se na interesantan način isprepliću zbilja i fikcija. Iz udaljenosti gledatelji prate i pravu dramu ljubavnog para, njihova gubljenja i traženja, svađe i sukobe, lutanja i nesnalaženja po kolodvoru (u jednom trenutku ulaze i izlaze iz slučano zatečenog parkiranog autobusa), sve do posljednjeg prizora u kojem izvođač i izvođačica, poput Charlieja Chaplina i Paulette Goddard u filmu ‘Moderna vremena’, napuštaju Žabicu i odlaze prema prolazu koji vodi prema lučkim skladištima….” (Kim Cuculić, Novi list, 24. kolovoza 2022., Plesni duet putnika iz prošlosti po peronima Žabice).
 
Koncept: Ivana Peranić
Ko-autorstvo, koreografija i izvedba: Ivana Peranić i Žak Valenta
Kostimografija: Tajči Čekada
Frizura i šminka: Ksenija Nakić-Alfirević
Fotograf: Dražen Šokčević
Premijerna izvedba: 22. kolovoza 2022.
 
ULAZNICE, PRIJAVE I REZERVACIJE
Obavezna je prijava na krila.rezervacije@gmail.com nakon čega ćete zaprimiti e-mail potvrde i upute.
Cijena ulaznice za predstave je 10,00 eura.
Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA
Financijska podrška: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova
 
KRILA - Kreativni laboratorij suvremenog kazališta
Umjetnička organizacija KRILA je laboratorij suvremenog kazališta koji promovira progresivne prakse i stvara angažirane umjetničke radove za lokalnu zajednicu i građane Rijeke te podržava profesionalce i male nezavisne europske aktere u kulturi u navedenom području. U razvoju naše publike koristimo nekonvencionalne kazališne prostore; angažiramo publiku u kreativni proces i/ili izvedbu te pristupamo procesu segementacije publike kao artikulaciji vrijednosti.