Preskočite na glavni sadržaj

Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska uglednog povjesničara umjetnosti Tomislava Marasovića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut povodom odlaska uglednog povjesničara umjetnosti Tomislava Marasovića čiji je rad snažno obilježio konzervatorsku struku kao i hrvatsku znanost povijest umjetnosti Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske.
vrijeme: 18.10.2024. -
Od svojega zaposlenja u Urbanističkome zavodu Dalmacije, a posebno kao profesor na splitskom studiju Filozofskog fakulteta u Zadru nakon čijeg je osamostaljenja bio prvi dekan, a kasnije i prorektor za znanost splitskog Sveučilišta, Tomislav Marasović dao je neizmjeran doprinos istraživanju hrvatske kulturne baštine i obrazovanja generacija povjesničara umjetnosti i konzervatora.

U godini u kojoj obilježavamo 45. obljetnicu upisa Povijesnog kompleksa Splita i Dioklecijanove palače na Popis dobara svjetske baštine UNESCO-a, s posebnom se zahvalnošću sjećamo snažne istraživačke strasti i ogromne ljubavi prema antičkom naslijeđu njegova rodnog grada. Naime, njegova metodologija revitalizacije povijesnih gradskih jezgri koju je razradio istražujući upravo Dioklecijanovu palaču, uvelike je pridonijela prepoznavanju jedinstvenosti tog spomenika u svijetu i njegovom upisom na UNESCO-ov popis baštine čovječanstva.

Od samog početka svoje bogate karijere, surađujući sa svojim bratom Jerkom Marasovićem, istražio je naše ogromno nasljedstvo antičke i srednjovjekovne arhitekture i urbanizma Dalmacije. Njegov veliki doprinos struci temeljio se ne samo na njegovim istraživanjima koje je publicirao u stotinama članaka, već i na utemeljenju poslijediplomskog studija Graditeljskog naslijeđa u Splitu na kojemu je vodio ključne kolegije iz područja zaštite nematerijalne baštine. Danas posebno vrednujemo i njegov rad u međunarodnim tijelima vezanim uz zaštitu spomenika, ICCROM-u i ICOMOS-u u kojima je kontinuirano promicao vrijednosti hrvatske baštine.

Neizmjernu ljudsku energiju, strast, ljubav i profesionalnu etičnost Tomislav Marasović je utkao u svoj dugogodišnji rad na proučavanju i zaštiti hrvatske kulturne baštine i stoga je zasluženo ovjenčan najvišim priznanjima struke, nagradama „Vicko Andrić“ i „Vladimir Nazor“ za životno djelo.