Hrvatsko keramičarsko udruženje KERAMEIKON svake godine organizira tematsku izložbu vezanu uz nadolazeće blagdansko vrijeme, na kojoj izlažu njihovi članovi i gosti - prijatelji udruženja. Postavljena u velikim izlozima KERAMEIKONOVE Galerije K10, izložba se može razgledati kontinuirano, 24 sata dnevno, svaki dan od 28. studenog do 6. siječnja 2021.
vrijeme: 28.11.2020.
mjesto: Varaždin
Izlažu: Vesna Aralica (HR), Štefanija Baranašić (HR), Smiljana Brezovec Meštrić (HR), Marita Burić Teskera (HR), Sapana Gandharb (Nepal-SLO), Narcisa Glažar (HR), Tatjana Gomboc Jerman (SLO), Ana Hanzel (SLO), Margareta Krstić (HR), Gordana Labaš (HR), Darinka Lapajne (SLO), Ljubica Lovrenčić (HR), Mirjana Marenić (HR), Sanja Matovina-Lulić (HR), Vlasta Pastuović Aleksić (HR), Laura Rainbow (HR), Nikolina Rodić Grgac (HR), Nataša Sikora (HR, Sanja Stani (HR), Klaudia Vukman (HR), Andrej Zbašnik (HR) i Dani Žbontar (SLO)
Autorica koncepcije i kustosica izložbe: Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka
Koordinatorica projekta: Željka Bračko
U predgovoru kataloga izložbe kustosica piše:
„Hrana i umjetnost tijekom cijele povijesti oduvijek su bili u neraskidivoj vezi, sljubljeni osjetilima - i emocijama. Hraneći se svakodnevno najrazličitijim jelima, plodovima i slasticama svjedočimo, uvijek iznova, o naviranju – ali i o vraćanju (nekad čak i nakon duljeg vremena) emocija izazvanih podražajem hrane (treba se samo prisjetiti slavnih Proustovih kolačića madeleine). Jer hrana svojom bojom, oblicima, okusom, mirisima... ne draži samo nepce, nego pobuđuje i osjetilne doživljaje. Ali i potiče kreativnost, jer sinestezijski djeluje na sva osjetila, pa nerijetko time snažno inspirira umjetnike – glazbenike, književnike, slikare, kipare, fotografe... Kad postane nešto više od potrebe za zadovoljavanjem gladi i više od nepčanog užitka, ona se u mnogih umjetnika pretvara u istinsku inspiraciju; u sredstvo vizualne komunikacije i individualne identifikacije, a ponekad i u sredstvo iskaza mišljenja i stavova. Postaje FOOD ART, stil i način umjetničkog izražavanja, gdje je hrana gradivni element umjetničkog djela, ali i obrnuto, gdje je hrana svojim oblikom, bojom, strukturom ili teksturom inspiracija za nastanak umjetničkog djela. Tako je to od Arcimbolda, sve do pop-artista i konceptualnih umjetnika; od Oldenburga i Warhola, do Nikoline Ivezić; od Dalija (vrijedna je divljenja njegova ilustrirana nadrealistička kuharica „Les Diners de Gala“) do Čekade ; od Beuysa do Stilinovića; od secesijskih primijenjenih umjetnika do suvremenih keramičara, koji se ovdje nadovezuju na tu istu nit, okupljajući se u izložbi „Svečani stol obilja/blagdanska gozba“.
Vrijeme adventa oduvijek u nama budi emocije i asocira na obitelj, toplinu doma, mirise čokolade, vanilije i cimeta, svečani blagdanski stol i izobilje slasne blagdanske hrane. Hrane koja posebno u adventsko vrijeme otvara osjetila i budi emocije - na djetinjstvo i obiteljska okupljanja; na priče, šale, smijeh i druženja; na veselje i igru; na blagovanje za blagdanskim stolom. U ovoj godini previranja i izazova, briga i pesimizma, globalnih nesigurnosti, kataklizmi i pandemijskih virusnih zaraza, suvremeni keramičari žele opet vratiti optimizam i oko sebe proširiti osmijeh, pa su u izlozima KERAMEIKON-ove Galerije K10 osmislili veliki umjetnički svečani stol pozitivnih emocija. Nudeći na inventivan način svojim radovima vizualnu gozbu. Gozbu obilja sretnih doživljaja, s maštovitim, kreativnim, duhovitim keramičkim likovnim delicijama, pripremljenim u keramičkim ateljeima i ispečenim u keramičkim pećima, a realiziranim u duhu pop-arta i nadrealizma. Ovaj svečani umjetnički blagdanski stol nije međutim tek puki preslik realnog blagdanskog stola, jer tradicionalno i znano tu se, unatoč taktilnome mediju, odmiče od opipljivoga, a novostvorene instalacije, skulpturalne kompozicije i ready made objekti kojima je hrana bila inspiracija, „plove“ uzbudljivim prostorima maštovitoga. Prostorima gdje vlada istraživačka znatiželja i gdje se razgovara jezikom suvremenosti. Gdje hrana modelirana rukom keramičara ima netradicionalan, drugačiji okus i umjetnički „štih“.
Gdje postaje posebna blagdanska FOOD ART poslastica, smiješana po receptu koji ne piše u klasičnim kuharicama i u kojem su sastojci:
- 2 žlice neobičnosti
- na vrh noža malo bizarnosti
- prstohvat zimske bajke
- 30 grama vilinskih priča
- 300 grama hirovitosti
- 500 grama umjetničke igre“ (
Višnja Slavica Gabout)
Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Varaždina i Varaždinske županije.