Preskočite na glavni sadržaj

Svečano otvorenje Kuće halubajskega zvončara u Viškovu

Svečano otvorenje Kuće halubajskega zvončara u Viškovu
Kuća halubajskega zvončara svečano će se otvoriti u utorak, 30. travnja u 15 sati, prigodnim programom koji će se odvijati u Parku skulptura pokraj Kuće. Posjetitelji će moći uživati u nastupima raznih izvođača, a glavne će zvijezde svakako biti Halubajski zvončari. Izravan prijenos otvorenja bit će moguće pratiti i na YouTube kanalu Kuće halubajskega zvončara.
vrijeme: 30.04.2024. -
mjesto: Viškovo
url: https://khz.hr/

Sadržaj programa bit će usmjeren na četiri nematerijalna kulturna dobra koja su upisana na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta, a zastupljena su na području općine Viškovo. To su dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, umijeće suhozidne gradnje, mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa, te godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine.

Kuća halubajskega zvončara prva je ustanova na području Hrvatske koja zvončarsku tradiciju kao nematerijalno kulturno dobro obrađuje sustavno i temeljito, koristeći interaktivne elemente te suvremeni pristup u prezentaciji eksponata i tema obuhvaćenih postavom. Od Kuće halubajskog zvončara očekuje se briga o očuvanju i interpretaciji baštine, ali i davanje novog zamaha razvoju kulture na području Viškova i šire.

Izgradnja ovog reprezentativnog objekta sufinancirana je sredstvima EU, kroz projekt “Povežimo se baštinom”,  ITU mehanizma te uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja, Ministarstva kulture i medija i Primorsko-goranske županije.

Detaljnije