Preskočite na glavni sadržaj

Tea Tulić dobitnica tportalove nagrade za najbolji hrvatski roman

U utorak, 18. lipnja, na svečanoj dodjeli u zagrebačkom hotelu Met Boutique nagrađena je spisateljica Tea Tulić za roman 'Strvinari starog svijeta' (OceanMore). Nagradu u iznosu od 10 tisuća eura, audioknjigu u izdanju Book&zvooka te posebno dizajniranu skulpturu dizajnera i umjetnika Silvija Vujičića osvojila je u konkurenciji od 51 prijavljenog romana.
vrijeme: 18.06.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.tportal.hr/

Žiri književne nagrade tportala, kojim predsjeda prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, a čine ga još kroatistica Andrea Milanko, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić, odabrao je pobjednicu ovogodišnjeg tportalova natječaja za najbolji hrvatski roman.
 
Početkom svibnja popis je sužen na jedanaest polufinalista, a mjesec kasnije proglašeno je i pet finalista koji su ostali u konkurenciji za nagradu.
 
Među svima njima kao najbolji iskristalizirao se novi roman Tee Tulić, rođene u Rijeci 1978. Tulić je objavljivala prozu u raznim domaćim i inozemnim književnim časopisima. Godine 2011. osvojila je nagradu Prozak za najbolji rukopis autora do 35 godina - knjigu 'Kosa posvuda', a isto djelo ušlo je i u finale britanske nagrade Warwick. U konkurenciji tportalove nagrade bila je i 2018. s knjigom poetske proze 'Maksimum jata'.
 
Uz Tulić, u finale utrke za tportalovu nagradu plasirali su se prošlogodišnja pobjednica Magdalena Blažević s novim romanom 'Sezona berbe' (Fraktura), pobjednik tportalova izbora za roman godine iz 2020. Damir Karakaš s romanom 'Potop' (OceanMore), dvostruki laureat tportalove nagrade Kristian Novak s romanom 'Slučaj vlastite pogibelji' (OceanMore) te Marko Tomaš s 'Knjigom za Maju' (V.B.Z.).
 
Nagradu je laureatkinji predala Nevena Tudor Perković, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti pri Ministarstvu kulture i medija. Opširnije…