Preskočite na glavni sadržaj

Teatro Fenice - idućih 110 godina

Događanje povodom 110 godina Teatra Fenice će se održati u srijedu, 8. svibnja, u 18 sati, u galeriji riječke Palače Garbas, Užarska 26. Uvodnu riječ održat će Lillian Stošić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci.
vrijeme: 08.05.2024. -
mjesto: Rijeka

TEATRO FENICE - IDUĆIH 110 GODINA
 
prof. dr. sc. Nana Palinić: 110 godina Teatra Fenice
dr. sc. Alan Braun: Kino „Europa” u Zagrebu - istraživanje povijesti, projektiranje budućnosti
 
U sklopu predavanja bit će prikazan video Teatro Fenice autorica Ingrid Jerković i Nane Palinić i okrugli stol.
 
110 godina Teatra Fenice
 
Nova zgrada kazališta Fenice izgrađena je na temeljima starog historicističkog kazališta istog imena. Projektanti Theodor Träxler i Eugenio Celligoi jedinstvena su pojava zajedničkog autorskog rada toga doba u Rijeci. Iznimnim projektom kulturnog centra, koji je uz kazalište i varijete predviđao i zgradu kluba-Casina s koncertnom dvoranom i društvenim i stambenim sadržajima, projektanti su na naše prostore inaugurirali ovaj izum 20. stoljeća.

Potpuno secesijski projekt s početka 1911. godine potpisuje samo Träxler, ali se on do izvedbe dijelom izmijenio, te je izvedena zgrada bliska protoracionalizmu i modernoj arhitekturi. Funkcionalizam, ekonomičnost i praktičnost bili su osnovni postulati ove „industrije zabave“, iskorišten je i posljednji kvadrat zemljišta kako bi se ostvarila dvorana velikog kapaciteta.

Teatro Fenice najveća je kazališna dvorana u Hrvatskoj, s ukupno 2650 mjesta (1450 sjedećih mjesta u kazalištu i 500 u varijeteu), ujedno i jedina izgrađena u razdobljua secesije. Jedno je od prvih europskih kazališta čija je konstrukcija od armiranog betona (rađena po patentu G. A. Wayssa), što je u ono doba bio složen zadatak za arhitekte, konstruktore i graditelje, budući da do tada nije bilo realiziranih kazališnih objekata te veličine i te konstrukcije.

Za realizaciju projekta osnovano je 09. svibnja 1912. dioničko društvo. Zgrada je svečano otvorena 02. svibnja 1914. izvedbom opere Tosca Giacoma Puccinia. Sam Puccini zahvalio se dvama telegramima na časti što je njegovom operom otvoreno ovo veliko kazalište. Ukupna cijena kazališta premašila je četvrtinu gradskog proračuna.