Preskočite na glavni sadržaj

'Tri mušketira' Alexandrea Dumasa premijerno u ZKL-u

Zagrebačko kazalište lutaka najavljuje novu premijeru - 'Tri mušketira' Alexandrea Dumasa u režiji Darijana Mihajlovića, koja će se održati u petak, 10. svibnja, u 19 sati.
vrijeme: 10.05.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.zkl.hr/

Pripovijest o složnim mušketirima već 180 godina osvaja čitatelje, ali i gledatelje u filmskim i scenskim adaptacijama. Ova lutkarska prilagodba približava pustolovinu mušketira mlađoj publici. Zapletena Dumasova radnja je pojednostavljena i prilagođena dječjem shvaćanju, a zadržan je duh izvornika i, naravno, pouka djela, a to je važnost zajedništva i vjere u mogućnost mira u burna vremena koja su usporediva s današnjicom.
 
„Dječak D'Artagnan postaje muškarac kroz akciju i neizvjesnost, preuzimanje rizika i odgovornosti, a najviše kroz zajedničko prevladavanje iskušenja i osobnih ograničenja. Upravo njegova mladost, to iskreno djetinje srce, pokreće ovu pustolovinu prema ponovnoj uspostavi mira u vremenima kada je, nekad kao i danas, važno da smo svi za jednoga i jedan za sve!“, piše autorica dramatizacije Ana Tonković.
 
Darijan Mihajlović, ugledni Beogradski redatelj svjetskoga glasa, prvu je suradnju sa Zagrebačkim kazalištem lutaka ostvario 2019. godine s predstavom Bubamarac, nadahnutom slavnom pjesmom Arsena Dedića, te njome osvojio mladu zagrebačku publiku. Režiji Tri mušketira pristupio je s jednakom zaigranošću i scenskom maštovitošću te osjećajem za ritam i komunikativnost.
 
Premda Dumasov pustolovni roman nije prvenstveno namijenjen djeci, ona će jamačno prepoznati u radnji bajkoviti obrazac u kojem naizgled nedorasao junak uspijeva nadići zapreke i pobijediti zlo. Naravno, uz pomoć prijatelja.
 
U predstavi glume: Adam Skendžić, Ivan Simon, Anđelko Petric, Tin Rožman, Borna Galinović, Ana-Marija Percaić, Marta Bolfan Ugljen, Sanja Vejnović i Filip Lugarić.
 
Dramatizacija: Ana Tonković; Režija: Darijan Mihajlović; Kreacija lutaka i kostima: Irina Somborac; Scenograf: Davor Antolić Antas; Skladatelj: John Nijenhuis; Oblikovatelj svjetla: Igor Matijevac; Video-projekcije: David Peroš Bonnot
 
Prve izvedbe u slobodnoj prodaji na rasporedu su u subotu 11.5.2024. u 11 i 18 sati te u nedjelju 12.5. 2024. u 11 sati.
 
Pretpremijera je na rasporedu 9. svibnja 2024. u 18 sati.