Preskočite na glavni sadržaj

U Bakru se nastavlja Bajkoteka Pomorskog i povijesnog muzeja

Interdisciplinarni edukativno-izložbeni projekt Bajkoteka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, autorice Ive Volović, nastavlja se u srijedu u Bakru pod nazivom "Palčić u kaštelu u Bakru - zašto mi se svidio ovaj gradić?".
vrijeme: 17.07.2024. -
mjesto: Bakar
url: https://ppmhp.hr/

Pomorski i povijesni muzej tim projektom nastoji povezati lokalnu kulturno-povijesnu baštinu primorsko-goranskog kraja s bezvremenskim bajkama braće Grimm. Bajke preoblikovane tako da predstavljaju etnografske posebnosti predstavljaju se u osam interpretacijskih centara koji djeluju u sklopu Kulturno-turističke rute "Putovima Frankopana".

U Kaštelu u Bakru bit će pročitana priča o Palčiću. Kreativne i edukativne radionice za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta održat će se 23. i 30. srpnja na istoj lokaciji.
Projekt Bajkoteka krenuo je iz dvorca Nova Kraljevica 1. srpnja, a završit će u dvorcu Zrinskih u Čabru u studenome.
Osmislila ga je kustosica pedagoginja PPMHP Iva Volović. U pripremi je tim Pomorskog i povijesnog muzeja obilazio mjesta na ruti "Putevima Frankopana" i u razgovoru s voditeljima interpretacijskih centara i stanovnicima utvrdio koje su posebnosti vrijedne isticanja.
Na svakoj lokaciji priču donosi jedan od likova iz bajki braće Grimm. Tako je u Kraljevici o ognjištu pričala Pepeljuga, a o rudarima u Čabru, na kraju projekta, govorit će sedam patuljaka.

Projekt prati katalog koji se sastoji od dvaju izdanja, jednog za odrasle, a drugog za najmlađe.
U pripremanju materijala za katalog sudjelovali su i profesori s Odsjeka za psihologiju, Učiteljskog fakulteta i Akademije primijenjenih umjetnosti te djelatnice Dječjeg odjela Stribor Gradske knjižnice Rijeka.
Bajkoteka će tijekom ljeta i jeseni posjetiti i kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, kulu u Bribiru, kaštel grada Grobnika, kaštel u Krku i Trsatski kaštel u Rijeci.

Izvor: Hina