Preskočite na glavni sadržaj

‘U blizini naše granice’ – filmska projekcija i okrugli stol

Znanstveno-istraživački projekt Hrvatske zaklade za znanost Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika (ERIM) i Are You Syrious? organiziraju filmsku projekciju i popratni okrugli stol u srijedu, 10. studenog, s početkom u 19 sati, u Dokukinu KIC.   
vrijeme: 10.11.2021. -
url: https://www.ief.hr/

Kratki dokumentarni filmovi Nema budućnosti u Kladuši (u režiji Kai Liesegang) i U blizini naše granice (u režiji Martine Troxler) snimljeni su recentno u Bosni i Hercegovini, u Unsko-sanskom kantonu, uz samu granicu s Hrvatskom, a temelje se na svjedočanstvima ljudi u pokretu koji su policijskom nasilju i pušbekovima izloženi svakodnevno.
 
U aktualnom europskom, a onda i hrvatskom političkom diskursu, o policijskom se nasilju prema ljudima u pokretu govori u kategorijama iznimki i pojedinačnih ekscesa, međutim, iskustvo života u pograničnom području otkriva drugačiju sliku. Filmovi pokazuju da je nasilje dio uhodanog, svakodnevnog mehanizma zaštite vanjskih granica EU – dakle pravilo, a ne iznimka. Nasilje i isključivanje odvijaju se na sistemskoj razini, a tu tabuiziranu društvenu činjenicu potvrđuju, primjerice i stotine javno dostupnih svjedočanstava (prikupljenih radom mreže organizacija okupljenih u Border Violence Monitoring Network i dr.), kao i terenski istraživački rad. 
 
Popratni okrugli stol polazi od analize postojećih oblika otpora sistemskom nasilju europskog migracijskog režima u kontekstu istovremene kriminalizacije solidarnosti i normalizacije nasilja. Kojim kolektivnim, aktivističkim, medijskim, zagovaračkim i pravnim alatima se borba vodi s hrvatske strane granice?      
 
Filmska projekcija:
19:00 Nema budućnosti u Kladuši / režija: Kai Liesegang / BiH / 2021. / 10'
19:10 U blizini naše granice / režija: Martina Troxler / BiH, Hrvatska / 2021. / 20'
19:30 Okrugli stol   
 
U razgovoru sudjeluju: Martina Troxler, autorica filma U blizini naše granice, producentica filma Pina Miggelbrink, Maddalena Avon iz Centra za mirovne studije, istraživački novinar Jerko Bakotin i Milena Zajović iz Are You Syrious?, a moderira Bojan Mucko, suradnik projekta ERIM.
 
Zbog epidemioloških mjera, broj posjetitelja/ica je ograničen, svoj dolazak treba potvrditi ispunjavanjem prijavnice do 9. 11. 2021.