Preskočite na glavni sadržaj

U ličkom Deringaju i ove godine Lost Theory festival

Ličko selo Deringaj kraj Gračaca i ove će godine, od 15. do 20. kolovoza, ugostiti glazbeno-umjetnički festival Lost Theory, kao multimedijalni događaj koji su osmislili mladi iz Hrvatske i Belgije, a ostvaren je uz potporu lokalne zajednice zaposlenih preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te uz pomoć volontera iz Hrvatske i drugih europskih zemalja, priopćili su organizatori festivala.
 
vrijeme: 15.08.2012.
mjesto: Deringaj kraj Gračaca
url: http://www.losttheoryfestival.com
Na festival dolazi oko 100 izvođača iz cijeloga svijeta, a različiti žanrovi elektronske glazbe odjekivat će s tri pozornice - "Psy pozornica" je rezervirana za različite žanrove trance glazbe, na "Crossover pozornici" posjetitelji će uživati u IDM, dub-step, reggae i drum’n’bass glazbi, dok je "Chill-out šuma" rezervirana za ambijentalnu glazbu za opuštanje.
 
Neki od potvrđenih izvođača su Hallucinogen (UK), Hilight Tribe (Francuska), Cosmosis (UK), dj Shpongle (UK), Furiodarshan (UK), Asia 2001 (Francuska), Goruch (Nizozemska), Ocelot (SAD), Toi Doi (Francuska) i drugi.
 
Osim glazbe posjetitelji će moći uživati i u mnogobrojnim dodatnim sadržajima."Healing area" je dio festivalske lokacije gdje se posjetitelji mogu relaksirati uz masažu, jogu, pilates, reiki, na istom prostoru održavat će se i kreativne radionice.
 
Festival ima i kino na otvorenom, tijekom dana stručnjaci iz ekologije, samoodrživog razvoja, permakulture i sličnih područja držat će predavanja, a preko noći bit će projekcije dokumentarnih filmova. Ostvarena je i suradnja s Tabor film festivalom koji će jednu večer puštati najbolje svjetske kratke filmove.
 
Organizatori su mislili i na roditelje koji dolaze s djecom, pa je "Growing village" mjesto na kojem se nalazi dječje igralište, a osmišljen je i cjelodnevni program te radionice za djecu pod stručnim vodstvom odgajatelja. Osim sadržaja na festivalu nude se i organizirani izleti na različite turističke destinacije Hrvatske.
 
Festival je ekološkog karaktera, a održava se na imanju s certifikatom četverolisne djeteline. Pri izgradnji su upotrijebljeni isključivo prirodni materijali (drvo, pamuk, užad…), a ove godine uveden je poseban sistem povrata čaša, tako da se ne stvara dodatni otpad koji je inače veliki problem za festivale.
 
Na festivalskom terenu ne prodaju se proizvodi multinacionalnih kompanija, već proizvodi s domaćeg tržišta i od uglavnom malih proizvođača. Svoje proizvode, hranu i piće predstavit će lokalni trgovci i obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva.
 
Ogranizatori Lost Theory festivala u priopćenju ističu da su glazbeni festivali kao oblik društvenoog poduzetništva idealna prilika za smanjenje nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj, odnosno za mlade u Hrvatskoj da ostvare nova poznanstva i tako lakše nađu posao u nekoj stranoj zemlji. Napominju da je prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Hrvatskoj trenutno 79.745 nezaposlenih mladih ljudi od 18 do 30 godina starosti.