Preskočite na glavni sadržaj

U Sinju se otvara velika izložba ''Vanja Radauš i Stipe Sikirica - dijalog učitelja i učenika''

Velika izložba »Vanja Radauš i Stipe Sikirica - dijalog učitelja i učenika« otvara se u srijedu 24. srpnja u 20 sati u Gradskoj galeriji Sikirica, Alkarski dvori (2. kat), pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Izložba je plod suradnje Gradske galerije Sikirica i Gradskog muzeja Vinkovci, koji skrbi o dijelu umjetničke ostavštine velikog Vanje Radauša.
vrijeme: 24.07.2024. - 21.08.2024.
mjesto: Sinj
url: https://www.facebook.com/GradskagalerijaSikirica/

U okviru izložbe bit će prikazan dio Radauševa bogatog opusa - radovi iz grafičke mape ”Mi pamtimo” (1943.) crtački ciklusi, kiparski ciklus ”Krvavi fašnik” (1965.) i djela portretne plastike, a koji se čuvaju u Umjetničkoj zbirci Gradskog muzeja Vinkovci.

Autori izložbe - Dragana Modrić i Ana Žanko iz galerije Sikirica i Zoran Šimunović iz vinkovačkog muzeja u koncepciji izložbe naglasak su stavili na dodirne točke dvojice velikana hrvatske umjetnosti te isprepletanje stilskih utjecaja koji se posebno očituju u ranoj fazi Sikiričina stvaralaštva, kada je mladi student Sikirica pod značajnim utjecajem profesora Vanje Radauša.

Vanja Radauš jedna je od najkontroverznijih i najzanimljivijih ličnosti hrvatske kulturne i umjetničke scene 20. stoljeća - slovio je za ekscentrika, nije bježao od konflikata, ženio se sedam puta, dvije godine bio u partizanima, autor je najvećeg broja javnih spomenika u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća, a osim kiparstvom, bavio se i književnosti (pisao zbirke poezije, roman), fotografijom (objavljene su mu dvije fotomonografije), opsesivno je crtao… Njegov stvaralački opus najveći je u povijesti hrvatske umjetnosti. Sikirica i Radauš se prvi put susreću 1953. godine, kada Sikirica upisuje zagrebačku Akademiju, a Radauš ga uzima kod sebe u klasu. Nakon završetka studija, Sikirica kod Radauša ostaje i na poslijediplomskom studiju i 6 godina djeluje u okviru Radauševe Majstorske radionice na Zmajevcu.

Sikirica i Radauš ostali su bliski i nakon Sikiričina odlaska iz Majstorske radionice te su prijateljevali sve do Radauševe tragične smrti 1975. godine, a Sikirica će u kasnijim intervjuima opetovano isticati kako je profesor Radauš bio čovjek iznimne kulture, iznimnog znanja… čovjek koji je svaku knjigu novoizašlu pročitao, čovjek koji je mogao razgovarati o matematici, literaturi i likovnosti, homo universalis u pravom smislu riječi.

Izložba je realizirana uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Sinja, a može se pogledati do 21. kolovoza u radno vrijeme Galerije. Ulaz je besplatan.