Preskočite na glavni sadržaj

Vinkovci: Spomen ploča u spomen na prvu Knjižnicu i Hrvatski dom

Na zgradi Gradske knjižnice i čitaonici Vinkovci, otvorenoj prije godinu dana, 20. srpnja je otkrivena spomen ploča u spomen na Vinkovačku knjižnicu i Hrvatski dom koji su od 1897. odnosno 1912. godine djelovali na tom mjestu dok zgrada nije spaljena i potpuno uništena u Domovinskom ratu.
mjesto: Vinkovci
url: https://gkvk.hr/

Povjesničar Zlatko Virc podsjetio je kako je Vinkovačka knjižnica 1903. godine preimenovana u Hrvatsku knjižnicu da bi 1912. godine u njoj bio osnovan i Hrvatski dom za potrebe čijeg rada je iste godine kupljena tadašnja vinkovačka gostionica "Crni konjić".
 
"Možemo biti ponosni što smo imali i Knjižnicu i Hrvatski dom koji su nažalost izgorjeli i uništeni u Domovinskom ratu, ali se sada na njihovom mjestu nalazi ova velebna zgrada nove knjižnice", kazao je Virc.
 
Voditelj Znanstvenog odjela Gradske knjižice i čitaonice Vinkovci Tihomir Marojević rekao je kako je Hrvatski dom bio središte svih zbivanja u Vinkovcima, a njegovo "srce" činila je Hrvatska čitaonica. "Prve izložbe, prvi glasovir je bio u Hrvatskom domu i iz tih aktivnosti razvijale su se likovne, kazališne i glazbene djelatnosti iz kojih su kasnije proizašle današnja Galerija likovnih umjetnosti Slavka Kopača, Glazbena škola Josipa Runjanina i Gradsko kazalište Joze Ivakića", napomenuo je Marojević.  
 
Govoreći o značaju Vinkovačke odnosno Hrvatske čitaonice, Marojević je posebice istaknuo kako je još 1937. godine u sklopu knjižnice u Vinkovcima djelovao Dječji odjel koji će još dugo godina biti jedini knjižnički odjel takve vrste u Hrvatske jer je idući osnovan tek 1952. u Zagrebu.
 
Spomen ploču zajednički su otkrili Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik i Zvonimir Liščić, predsjednik Udruge "Vinkovački šokački rodovi" koja je i inicirala njezino postavljanje.
 
Nakon Drugog svjetskog rata, zgrada je izgubila naziv Hrvatski dom te su u njoj nastavili djelovali Gradska knjižnica i čitaonica i kino "Crvena zvijezda".
 
U noći sa 16. na 17. rujna 1991. u topničkom napadu pobunjenih Srba i Jugoslavenske narodne armije, zgrada je zapaljena i potpuno izgorjela, a s njom i fond od oko 75.000 knjiga, vrijednih rukopisa i umjetnina.
 
Prošle godine, za Dan grada, na njenom mjestu svečano je otvorena nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, trenutačno najsuvremenije i najmodernije hrvatske knjižnice. (Hina)