Preskočite na glavni sadržaj

Za zasluge u kulturi dodijeljena odlikovanja Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović uručio je 8. listopada, na svečanosti u Uredu predsjednika Republike, odlikovanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama iz područja kulture, gospodarstva, znanosti i sporta.
vrijeme: 08.10.2024. -

Iz područja kulture odlikovani su...

Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića predsjednik Milanović odlikovao je Velimira Viskovića za izniman doprinos u razvoju književne kritike te proučavanju i promociji novije hrvatske književnosti, posebno Krležinog opusa i prijelomnih trenutaka njegove biografije i prof. dr. sc.  Zvonka Makovića za izniman doprinos hrvatskom kulturnom stvaralaštvu svojim pjesničkim opusom, esejima  te posebno proučavanju hrvatske povijesti umjetnosti i promociji suvremene likovne umjetnosti. Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za izniman doprinos promociji hrvatske likovne umjetnosti u području tapiserije, kostimografije, scenografije i kiparstva, umjetnici širokog spektra i svjetskoga glasa čiji se radovi nalaze u brojnim relevantnim zbirkama, a uvršteni su i u funduse velikih muzeja diljem svijeta, Predsjednik Republike posmrtno je odlikovao Jagodu Buić-Wuttke, a odlikovanje je preuzela Milvija Plazibat.
Isto tako, Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića odlikovani su Milan Kranjčević za iznimne zasluge u očuvanju nematerijalne kulturne baštine u Hrvatskoj, te osobiti doprinos u afirmaciji i promociji gackih čakavskih govora; Branko Uvodić za iznimne zasluge i osobiti doprinos u promociji i očuvanju hrvatske tradicijske, običajne i folklorne kulturne baštine u zemlji i inozemstvu; Jean de Breyne pjesnik, fotograf, umjetnički kritičar i izdavač, za osobiti doprinos u prepoznavanju i promociji hrvatske kulture i umjetnosti u Francuskoj Republici i Ivan Repušić, šef dirigent Minhenskog radijskog orkestra, za iznimna dostignuća na području kulture te promociji hrvatske glazbe u zemlji i inozemstvu.

Redom hrvatskog pletera odlikovani su Petar Ćurić za iznimne zasluge u promociji hrvatske kulture i međunarodne kulturne suradnje, te osobiti doprinos glazbeno-edukativnom projektu Hrvatske flautističke akademije u zemlji i inozemstvu;
Vince Hergovich za izniman doprinos u promicanju hrvatske kulture i jezika te očuvanju tradicije Hrvata u Mađarskoj; daruvarski povjesničar i profesor dr. sc. Vjenceslav Herout za osobite zasluge u istraživanju i popularizaciji zavičajne povijesti područja Daruvara i Grubišnog Polja te češke manjine u Republici Hrvatskoj; István Krizmanich za iznimne zasluge i osobiti doprinos u očuvanju identiteta, kulture, jezika i običaja Hrvata u Mađarskoj te slovenski redatelj, glumac i ravnatelj kazališta Mini teatar Robert Waltl za osobiti doprinos u promociji hrvatske kulture te jačanju hrvatsko-slovenskih kulturnih veza.

Povelja Republike Hrvatske dodijeljena je Hrvatskom glazbenom društvu „Zrinski“ Donja Kaštela za osobiti doprinos očuvanju običaja, tradicije i kulturne baštine u više od 170 godina amaterskog kulturno-umjetničkog djelovanja, koju je preuzeo član Uprave Marijo Čagalj. (...)
- prilagođeno iz priopćenja Ureda Predsjednika