Preskočite na glavni sadržaj

Završen 17. CinEast: nagrada publike 'Čovjeku koji nije mogao šutjeti' Nebojše Slijepčevića

Film redatelja Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka (Antitalent), dobitnik canneske Zlatne palme, 'Čovjek koji nije mogao šutjeti', osvojio je nagradu publike iz kratkometražne konkurencije na netom završenom 17. Festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast u Luksemburgu. Podsjetimo, festival je ove godine posebnu pažnju posvetio hrvatskoj kinematografiji, kroz fokus program i hrvatske filmove u raznim sekcijama festivala. 
vrijeme: 20.10.2024. -
mjesto: Luksemburg

Čovjek koji nije mogao šutjeti najbolji je igrani kratkometražni film festivala prema izboru publike 17. CinEasta, koji je dodjelom nagrada završio 20. listopada. 
 
Film redatelja Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka (Antitalent), koji je ujedno i prvi hrvatski naslov nagrađen canneskom Zlatnom palmom, nedavno je i nominiran za Europsku filmsku nagradu, koju dodjeljuje Europska filmska akademija. 
 
Podsjetimo, Čovjek koji nije mogao šutjeti ujedno je i kvalificiran i za nominaciju za nagradu Oscar Američke akademije umjetnosti i znanosti, zahvaljujući Zlatnoj palmi u Cannesu, ali i Grand Prixu koji je osvojio je Međunarodnom filmskom festivalu u Melbourneu. Osim toga, film je i na listi odabranih filmova koji su u utrci za nominaciju za Nagradu ​César koju dodjeljuje francuska Akademija filmske umjetnosti i tehnike. Inače, film od premijere na Filmskom festivalu u Cannesu broji mnoge festivalske nagrade i priznanja, od kojih su najrecentnije u Makedoniji (Festival filmova za mlade Giffoni) te u Francuskoj (Un Festival c’est trop court, najbolji glavni glumac - Goran Bogdan). 
 
Čovjek koji nije mogao šutjeti realiziran je pod okriljem kuće Antitalent, a producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek. Koproducentice su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska), a koproducent je Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija).
 
Ovogodišnje, 17. izdanje Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast u Luksemburgu, posebnu pažnju posvetilo je hrvatskoj kinematografiji kroz fokus program. Tako su se hrvatski filmovi i hrvatski filmaši predstavljati u raznim festivalskim sekcijama, a osim suvremenih naslova, publika je imala priliku pogledati i neke od klasika Zagrebačke škole crtanog filma. Festival se u Luksemburgu održavao od 3. do 20. listopada, a zatvoren je projekcijom manjinske hrvatske koprodukcije Prelazak Jacqueline van Vugt (Siniša Juričić, Nukleus Film). 
 
Izvor: HAVC