Preskočite na glavni sadržaj

Završio je 25. Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

Jubilarno, ujedno i posljednje izdanje Festivala s dugogodišnjom tradicijom, još jednom je Istru učinilo centrom plesne umjetnosti. Uz večernji program, održalo se predstavljanje knjige 'Carlotta Grisi: baletna diva iz Vižinade', te okrugli stol na temu 25 festivalskih godina. Na okruglom stolu, javno je obznanjena odluka o transformaciji festivalskog formata. Od iduće godine, umjesto kroz trodnevni program, Savičenta će ugošćavati umjetnike kroz nove formate i u novim terminima.
vrijeme: 21.07.2024. -
mjesto: Svetvinčenat
url: https://www.svetvincenatfestival.com/

25. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat otvorio je Zagrebački plesni ansambl. U 21:00h na trgu su izveli predstavu “Okvir”, u koreografiji Borne Babića. Predstava propituje pojam narcizma: u kojoj je mjeri prisutan u društvu i pojedincu? Koliko je dio naše svakodnevice?

Na glavnoj pozornici, u Kaštelu Grimani, prvu je večer gostovala španjolska kompanija Daniel Abreu. U 21:30, u srednjovjekovnom dvorcu izveli su predstavu „VAV” koja propituje filozofsko gledište na veze između pojedinaca i spajanje stvari kroz ljubav.

Program se zatim nastavio u loži gdje je u 22:30h počela izvedba “Toujours de ¾ face!”, belgijske umjetnice Loraine Dambermont koja je odabrana u Top 20 Aerowaves umjetnika za 2023. godinu. Ova energična solo izvedba predstavlja osobni vodič za preživljavanje i tehnike samoobrane.

Prvi dan festivala završio je u Mediteranskom plesnom centru gdje je u 23:00h nastupio Moveo Dance Company. U koreografiji Doriana Mallie, izveli su predstavu “I am Alex”, u kojoj istražuju koncept egocentričnosti u svijetu vođenom me, myself, and I kulturom, pod hipotezom da smo svi u nekoj mjeri “Alex”, odnosno osoba u fokusu.
 
Drugu festivalsku večer, otvorila je španjolska kompanija Taiat Dansa prvim dijelom trilogije Entrée a dos - duetom HELENA Y PARIS. Plesači su zavladali trgom, a s pozornice otišli plesnim korakom u obližnje ulice pitoreskne Savičente. Zatim je na istoj lokaciji uslijedio drugi dio - OTRA CARMEN koji je izabran u top 20 Aerowaves predstava.
Na oduševljenje publike, u Kaštelu Grimani, Zagrebački plesni ansambl premijerno je u hrvatskoj izveo novu predstavu u koreografiji Miloša Isailovića, “Tamo, gdje sve duše idu”. Program druge večeri, završio je u Loži uz treći dio Entrée a dos trilogije - VENUS.
 
Masovno otkazivanje letova diljem svijeta utjecalo je i na zatvaranje Festivala pa su, umjesto četiri, finalnog dana prikazane tri predstave. Treća festivalska večer je započela u prepunom Mediteranskom plesnom centru gdje je izvedena predstava “Cabaret Fatal”, studija Tras i Matee Bilosnić. Program se nastavio u Loži gdje se održala predstava “Wuthering Days”, u izvedbi portugalske Companhia de Dança de Almada. Posljednje, 25. izdanje Festivala zatvorila je španjolska kompanija Insieme Irreali impresivnom predstavom HIVE u Kaštelu Grimani.