Preskočite na glavni sadržaj

Zvonimir Buljević - fotografski klasičar i umjetnički fotograf

Izložba 'Zvonimir Buljević - fotografski klasičar i umjetnički fotograf' bit će postavljena od 17. listopada do 1. prosinca u Galeriji umjetnina u Splitu.
vrijeme: 17.10.2024. - 01.12.2024.
mjesto: Split
url: https://www.galum.hr/

(...)  Tijekom pet desetljeća intenzivnog druženja s fotoaparatom Zvonimir Buljević dokazao se kao vrstan fotograf čiji je rad struka prepoznala te više puta nagradila. U njegovim znalački kadriranim isječcima vidljive stvarnosti i uravnoteženim kompozicijama razvidno je majstorsko umijeće i umijeće uočavanja, ali i intelektualni kapital u razumijevanju motiva s povijesno-umjetničkog i kulturološkog gledišta. Usto, široka erudicija u sinergiji s radoznalošću poticala ga je na istraživanje izražajnih mogućnosti medija pa se uz klasičnu fotografiju jedno vrijeme bavio fotografikom, a okušao se i u apstrakciji. Zahvaljujući svome humanističkom habitusu bio je senzibiliziran za različite teme i motive, od grandioznih spomenika do onih naizgled minornih, običnom promatraču nezamjetljivih, vjerojatno i banalnih. Međutim, svima je pristupao s osobitom pažnjom i respektom, bilo da je snimao Peristil ili unutrašnjost katedrale, kao i nebrojeno drugih spomenika svjetske kulturne baštine, ili malenog puža na golemom palcu Meštrovićevog Grgura Ninskog (U potrazi za srećom, 1979.). Ipak, Buljevićevo djelovanje polako pada u zaborav stoga je bilo krajnje vrijeme da ga se sveobuhvatnije predstavi.
Nadamo se da će izložba s oko devedeset radova u Galeriji umjetnina biti dobar podsjetnik i informacija o tome kako se svojedobno snimala dobra fotografija.

Kustosica: Iris Slade.

Zvonimir Buljević, U potrazi za srećom, 1979., c/b fotografija, 12,9 x 18,2 cm (c) Galerija umjetnina