Preskočite na glavni sadržaj

Karlovačka županija domaćin projektu Eco Heritage Task Force 2010.

Arheološki muzej u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika (HMI) organiziraju projekt Eco Heritage Task Force 2010. koji se od 25. srpnja do 14. kolovoza održava na lokacijama u Karlovačkoj županiji, a cilj projekta je uključivanje mladih ljudi hrvatskog podrijetla u očuvanje kulturne i prirodne baštine u našoj sredini, priopćeno je iz HMI.
vrijeme: 25.07.2010.
mjesto: Karlovac
url: http://www.matis.hr/
Ističu da je to dio to dragovoljnog programa koji Hrvatska matica iseljenika tradicionalno provodi od 1992. okupljajući mlade iz domovine i iseljeništva koji rade na zaštiti okoliša i kulturne baštine upoznajući pritom najljepše dijelove domovine svojih predaka.

Ove godine radit će se na arheološkom nalazištu Stari grad Novigrad na Dobri koji se nalazi poviše desne obale rijeke Dobre desetak kilometara zapadno od Karlovca, na trasi stare Karolinske ceste koja je od dvadesetih godina 18. stoljeća povezivala Karlovac s Bakrom i Rijekom preko Vrbovskog i Mrkoplja, a čiji je nezaobilazan dio i vrlo dobro očuvani stari kameni most preko Dobre. Most je smješten u neposrednoj blizini Staroga grada i povezuje ga s naseljem Novigradom na Dobri.

Dosad su uspješno ostvareni projekti u Voćinu, Gornjem Brgatu kraj Dubrovnika, Skradinu, Daruvaru, Istri, na Plitvičkim jezerima, na otočiću Galovcu kraj Zadra, u Arboretumu u Trstenom, Motovunu, Zaostrogu, Stonu, Puli i Bakru s arheološkim nalazištima u Crikvenici, Novom Vinodolskom i Hreljinu, Kaštelima te Bjelolasici, stoji u priopćenju HMI.

(Hina)