predstava

Premijera opere 'Elektra' u riječkom HNK


vrijeme: 28.05.2019.
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca

Operni ansambl HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke u utorak 28. svibnja premijerno će izvesti operu 'Elektra' Richarda Straussa, u umjetničkom smislu najzahtjevniji operni projekt toga kazališta u proteklih četiri do pet sezona, ocijenio je na konferenciji za novinare intendant HNK te redatelj i dramaturg predstave Marin Blažević.

U riječkom HNK ne postoji tradicija izvedbe djela Richarda Straussa, tako da je ovo susret orkestra i pjevača s ovakvim specifičnim umjetničkim izrazom, rekao je Blažević. Orkestar je zbog mnogo glazbenika koje zahtijeva Starussova partitura premješten na pozornicu, te čini sastavni dio scenografije. Pjevači izlaze iz orkestralne rupe na platformu koja se proteže preko nekoliko prvih redova gledališta tako da su tijekom izvedbe vrlo blizu gledateljima.

Blažević je kazao da vizualna komponenta opere i izvedba nije inspirirana razdobljem u kojem se "Elektra" stvarno događa, u vrijeme starogrčkih mitova, nego prvim desetljećem 20. stoljeća, kad je opera nastala. Tako su kostimi šareni, sa značajkama fovizma, a izvedbeno se oslanja na ekspresionistički stil glume, koji se tada razvija, naveo je Blažević.

Dirigent Ville Matvejeff istaknuo je da je ova opera na vrhu liste poželjnih djela za izvedbu dirigenata tijekom karijere. Ocijenio je da je glazba nevjerojatna te predstavlja jedan od najvećih izazova za dirigenta i orkestar.

U naslovnoj ulozi nastupa njemačka sopranistica Maida Hundeling, u ulozi Krizotemis gošća iz Finske Helena Juntunen, a kao Klitemnestra Dubravka Šeparović Mušović. U ostalim ulogama su Dario Bercich, Marko Fortunato, Slavko Sekulić, Sofija Cingula, Dominika Glinšek, Vanja Zelčić, i drugi. Dubravka Šeparović Mušović na konferenciji za novinstvo je ustvrdila da je izvedba "Elektre" u riječkome HNK operni događaj sezone u cijeloj Hrvatskoj. Kazala je da ovo kazalište s pravom nosi naziv nacionalno, odabirajući za operni program Straussove i Wagnerove opere. To je hrabro, ali je u isto vrijeme i dužnost HNK, imati najveća i najteža djela opernog repretoara, naglasila je.

Scenograf i oblikovatelj svjetla je, uz Marina Blaževića, Alan Vukelić. Kostimografkinja je Sandra Dekanić a autorica scenskog pokreta Mila Čuljak.

Opera "Elektra"
realizirana je u suradnji sa Slovenskom filharmonijom i Cankarjevim domom u Ljubljani, tako da će se tamo opera izvesti sljedeće godine.

U riječkom HNK će, nakon premijere 28. svibnja, imati samo jednu reprizu. (Hina)

(D.H.F., 24.05.2019)