Preskočite na glavni sadržaj

Dokumentarci 'Kralj' i 'Blokada' u hrvatskim kinima

Dokumentarni film 'Kralj', u režiji Dejana Aćimovića, kreće u kinodistribuciju u četvrtak, 19. travnja, u kinima Cinestar Branimir Centar, Cinestar Arena, Cineplexx East (Žitnjak) i Cineplexx Split. U petak, 20. travnja, na treću godišnjicu blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu, projekcijama u zagrebačkom Dokukinu započinje kinodistribucija dugometražnog dokumentarca 'Blokada' mladog redatelja Igora Bezinovića, nastalog u produkciji Restarta i Factuma.
vrijeme: 19.04.2012.
url: http://www.havc.hr/

Dokumentarni film 'Kralj' kreće u kinodistribuciju

'Kralj' je dokumentarni film o Darku Kralju, jedinom sportašu u povijesti sporta koji je u jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom. Darko je hrvatski paraolimpijac i stopostotni invalid. 1991. godine u teškom ranjavanju gubi lijevu nogu. Četrnaest dana leži u komi, liječnici mu jedva spašavaju život, a nedugo nakon toga ostavlja ga supruga. Ponovno uči hodati i jedva se odupire depresiji. Danas je svjetski i olimpijski prvak u bacanju kugle i svjetski rekorder.

'Kralj' je nastajao tijekom dvije godine, u produkciji tvrtke D.A. film d.o.o uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije. Fotografiju filma potpisuje Dario Hacek, montažu Vladimir Gojun, a za glazbu je zaslužan Livio Morosin.

Dokumentarni film 'Blokada' od 20. travnja u domaćim kinima

'Blokada' je autentičan pogled iznutra na najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine. Događaj o kojima film govori započeli su u travnju 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a Bezinović je bio jedan od njegovih aktivnih sudionika.

Nakon projekcije u petak, u 21 sat, održat će se diskusija 'Blokada - 3 godine poslije' na kojoj će uz redatelja gostovati predstavnik Sindikata visokog obrazovanja i znanosti 'Akademska solidarnost' te predstavnik Centra za radničke studije koji će razgovarati o današnjim posljedicama blokade te vam približiti sadržaj nedavno izdane Deklaracije o znanosti i visokom obrazovanju.

Uz filmski prikaz studentske borbe za besplatno visoko školstvo od 19. do 21. travnja 2012. u Ljubljani i Zagrebu održavat će se znanstveno-stručni skup 'Otpor i promjene u znanosti, obrazovanju i društvu', čiji su inicijatori Sindikat visokog obrazovanja i znanosti 'Akademska solidarnost' i pokret Mi smo univerza, a uz njih, suorganizator skupa je Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta.

Povod za održavanje takvih skupova su uznapredovali procesi komercijalizacije i privatizacije znanosti i visokog obrazovanja, zbog čega su se posljednjih godina diljem svijeta organizirale različite inicijative i pokreti, kao i masovne blokade fakulteta, štrajkovi akademskih radnika, ulični prosvjedi i dr.

Nakon kino premijere, 'Blokada' nastavlja igrati u redovnom programu Dokukina, a tijekom svibnja i u kinima u Rijeci, Samoboru i Puli te u 15 drugih hrvatskih gradova.

Distributer filma je Restart label.

Izvor: HAVC