Preskočite na glavni sadržaj

HAZU i turski Institut Yunus Emre potpisali Protokol o suradnji

Protokol o suradnji između Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i turskoga Instituta Yunus Emre potpisan je 15. siječnja, u salonu Palače HAZU u Zagrebu.
url: http://www.hazu.hr
Protokol su potpisali glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan i profesor Seref Ates s Instituta Yunus Emre.

Institut Yunus Emre u suradnji s turskom Središnjom bankom provodi opsežan projekt zaštite, restauriranja, digitaliziranja i katalogiziranja rukopisnoga gradiva pisanoga arapskim pismom na osmanskom turskom, arapskom i perzijskom jeziku te na jezicima naroda jugoistočne Europe, koji su bili pod osmanskom vlašću.

Orijentalna zbirka Arhiva HAZU sa svojih 2100 rukopisnih knjiga, koje datiraju od 13. do 20. stoljeća, jedna je od najvrednijih zbirka takvoga gradiva u jugoistočnoj Europi, pa su se predstavnici Instituta Yunus Emre obratili HAZU s prijedlogom za suradnju na projektu očuvanja te kulturne baštine.

Protokolom je predviđeno da stručnjaci Instituta u suradnji s Akademijinim djelatnicima obave digitalno snimanje svih rukopisa Orijentalne zbirke, kataložnu obradbu onoga dijela fonda koji dosad nije u potpunosti obrađen te tiskanje višesveščanoga kataloga rukopisa Zbirke na hrvatskom i turskom jeziku.

Nakon završetka posla, kako je najavljeno, Institut će darovati Akademiji digitalnu kameru za snimanje rukopisa.
(Hina)