Preskočite na glavni sadržaj

29. Revija lutkarskih kazališta u Rijeci

29. Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
Gradsko kazalište lutaka Rijeka najavljuje 29. Reviju lutkarskih kazališta, koja će se održati od 3. do 9. studenog. Tijekom ovogodišnje manifestacije, riječkoj publici bit će predstavljeno ukupno 11 predstava kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Češke i Tajlanda. Predstave će se izvoditi na tri lokacije - u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i Dječjoj kući.
vrijeme: 03.11.2024. - 09.11.2024.
mjesto: Rijeka
url: https://www.gkl-rijeka.hr/index.php/29revija/

Reviju će otvoriti predstava "Bomboniera Variete!" u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Kroz tjedan dana, gledatelji će uživati u raznovrsnim izvedbama, uključujući:
  • "Mišić Julijan" Lutkarskog kazališta Ljubljana,
  • "Zezop" Kazališta lutaka Zadar,
  • "Safari" u izvedbi Talentshow teatra iz Tajlanda,
  • "Šapat duše" Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu,
  • "Četiri čudesne nezgode" Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka,
  • "Mali posjetitelji" ansambla Teren iz Češke,
  • "Bajka sva od šećera" Kazališta Virovitica,
  • "O nježnosti" Kazališta lutaka Mostar,
  • "Pradjevojčica" Narodnog kazališta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina,
  • te "Harms je kriv!" u izvedbi ansambla Teatro Matita iz Ljubljane, koja će zatvoriti ovogodišnju Reviju.

Program prilagođen svim uzrastima
 
Prema riječima ravnateljice kazališta, Magdalene Lupi Alvir, program je raznolik te prilagođen različitim uzrastima, s naglaskom na predškolarce, školarce i mlade. "Predstave ove godine obrađuju aktualne teme koje su bliske i djeci i odraslima, poput odrastanja, važnosti igre, razvijanja mašte, ekoloških pitanja, ali i ljudskih priča. Posebno nas veseli predstava iz Tajlanda, koja će u Rijeci imati svoje prvo europsko gostovanje," istaknula je Lupi Alvir.
 
Podrška lokalne zajednice
 
Gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović, na konferenciji za medije održanoj 17. studenog u prostorima Dječje kuće - kontejner, naglasio je značaj ove manifestacije, koja iz godine u godinu privlači veliki interes kako publike, tako i kazališta iz cijelog svijeta. "Pozivam građane da u što većem broju posjete ovogodišnju Reviju, jer program nudi nešto za svakoga," rekao je gradonačelnik.

Primorsko-goranska županija također pruža potporu manifestaciji, a pročelnica Sonja Šišić je istaknula važnost Gradskog kazališta lutaka ne samo za Rijeku, već i za cijelu županiju. "Njihove predstave gledaju ne samo Riječani, već i stanovnici okolnih mjesta, a mi im nastojimo pružiti podršku koliko god možemo," dodala je Šišić.
 
Već 29 godina Reviju iz Grada Rijeke i gledališta prati voditeljica Pododsjeka za programe kulture Helena Semion-Tatić koja je kazala kako je ponosna ovom ustanovom koja redovito izvanrednim predstavama osvaja nagrade.
 
Popratni program i nagrada publike DOMINO
 
Kao i prijašnjih godina, lutke iz fundusa kazališta bit će izložene u izlozima u centru grada, a 9. studenog u atriju HKD-a održat će se lutkarska radionica i igraonica u suradnji sa Građevinko tehničkom školom, gdje će posjetitelji imati priliku oslikavati maske.
 
Publika će i ove godine sudjelovati u ocjenjivanju predstava, a najbolje ocijenjena predstava dobit će nagradu DOMINO, nazvanu po nekadašnjem nazivu kazališta.
 
Ulaznice u prodaji
 
Ulaznice za 29. Reviju lutkarskih kazališta već su dostupne. Detalji o cijenama pojedinačnih ulaznica i kompleta mogu se pronaći na web stranici Gradskog kazališta lutaka Rijeka.