Preskočite na glavni sadržaj

9. Periskop – festival suvremenog plesa i cirkusa u Rijeci

9. Periskop – festival suvremenog plesa i cirkusa u Rijeci
Od 22. do 26. listopada, Rijeka postaje središte suvremenog plesa i cirkusa. Deveto izdanje Periskopa - festivala suvremenog plesa i cirkusa u Rijeku donosi posebno odabrane međunarodne i domaće predstave, inovativne radionice i umjetničku rezidenciju, stvarajući jedinstvenu priliku za istraživanje i povezivanje.
vrijeme: 22.10.2024. - 26.10.2024.
mjesto: Rijeka
url: https://www.periskopfestival.com/hr

Na programu su neobične izvedbe koje će vas odvesti na putovanje kroz valove plesa i cirkuskih podviga. Festival Periskop istražuje neotkrivene dimenzije pokreta, uz različite umjetničke stilove i pristupe, gdje svaki korak donosi novu priču.
 
Izvedbeni program festivala okuplja inovativne i provokativne radove iz svijeta plesa i cirkusa, s ciljem pomicanja granica umjetničkog izraza i istraživanja novih formi pokreta. Festival otvara "Sons of Sissy", predstava Simona Mayera i kolektiva Art in Motion iz Austrije uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, koja će se održati 22. listopada u 20 sati, u HKD na Sušaku. Ova dinamična predstava spaja alpsku glazbu i narodne plesove s modernim, eksperimentalnim elementima, pretvarajući tradiciju u scenski spektakl prepun humora i neočekivanih rituala. Predstava istražuje kolektivni identitet i ruši stereotipe o muškosti na sceni, pružajući publici jedinstveno iskustvo.
 
Festivalski program započeo je umjetničkom rezidencijom Jelene Vujović iz Srbije u suradnji s Mrežom izvedbenih umjetnosti, koja će svoj rad u nastajanju „Melem“ prezentirati u Filodrammatici u utorak, 22. listopada s početkom u 19 sati. Rad u nastajanju "Melem" nalazi se na granici između plesa i cirkusa. Koristeći se tehnikama akroplesa, kontorcionizma i balansa na rukama umjetnica istražuje temu nježnosti. Tijekom festivala, održava se i Rezidencija za cirkuske kritičare u sklopu programa Cirkuska rezidencijalna mreža u suradnji s Nacionalnom cirkuskom platformom.
 
Sljedećeg dana, 23. listopada u 21 sat, na festivalu nastupa lokalna autorica Marta Rak s multimedijalnim performansom "Krabuja: The Mirroring Territory" u prostoru Exportdrva, a u suradnji s Mrežom izvedbenih umjetnosti. Gledatelji će se suočiti s pitanjima dualnosti našeg postojanja, propitujući granice stvarnosti i percepcije kroz fizički i digitalni jezik pokreta.
 
„InThisTogether“, interaktivna predstava mađarskog kolektiva One Two Many uz podršku Fonda europskih festivala za perspektivne umjetnike - EFFEA i inicijative Europske udruge festivala (EFA), na rasporedu je 24. listopada u 20 sati, također u Exportdrvu. Ova izvedba stvara specifičnu atmosferu u kojoj publika postaje aktivni sudionik kroz interaktivni eksperiment, sudjelujući u stvaranju dinamičnog odnosa povjerenja, rizika i radosti zajedno s izvođačima.
 
Istoga dana u 18,30 sati u Klubu Palach pogledajte "Projekt 4,28 km/h", autora Ratka Bokića. Ova radiofonična predstava suvremenog cirkusa uvodi publiku u specifičan umjetnički svijet i donosi intiman uvid u pustolovinu u kojoj se umjetnik pješice uputio iz Zagreba na more te pretvorio u putujućeg cirkusanta. Izvedba svojim narativom potiče publiku da preispita vlastite ciljeve i možda ostvari one naizgled nemoguće. Događanje se provodi u okviru programa Clubture, uz podršku Udruge Ri Rock.
 
Završetak festivala obilježit će intrigantne izvedbe poput "ZODIAC - Krug malih životinja", autorskog projekta Cirkorame, koja će se održati 25. listopada u 20 sati u Exportdrvu. Treći i posljednji dio trilogije Horror House Project, kroz natalne karte izvođača i horoskope publike, istražuje utjecaj planeta na ljudski život, otkriva tajne Zodijaka, ljudske prirode i (ne)civilizacijske  igre moći, stvarajući nepredvidiv performans u kojemu energija publike diktira tijek izvedbe.
 
Kao posebna poslastica za ljubitelje eksperimentalnih formi izvedbenih umjetnosti, 26. listopada u 20 sati, u Exportdrvu, prikazat će se predstava "Ismena" autora D.B. Indoša i Tanje Vrvilo. Posljednja predstava iz pentalogije Kuće ekstremnog muzičkog kazališta, kao hommage kritičkom preispitivanju mita o Antigoni i Ismeni, uključuje inovativne izvedbene tehnike, šahtofonske instrumente i tekstove ispunjene referencama na feminističke i filozofske radove. Predstava je prožeta bogatim zvučnim pejzažima i vizualnim eksperimentima te je inspirirana motivima zanemarene autorice Dunje Robić.
 
Damir Bartol Indoš jedan je od najvažnijih hrvatskih avangardnih umjetnika, koji je imao i ključnu ulogu u otvaranju EPK Rijeka 2020 sa spektakularnom "Operom Industriale" te je dobitnik nagrade Vladimir Nazor za životno djelo u kazališnoj umjetnosti 2023. godine. Svojom prepoznatljivom estetikom istražuje rubne identitete i zaboravljene priče; dok Vrvilo donosi bogato dugogodišnje filmsko i teorijsko znanje u svaki segment predstave.
 
Na festivalu imate priliku istražiti vlastite plesne i cirkuske vještine kroz edukativni program. U srijedu, 23. listopada od 17 do 20 sati u Filodrammatici, pridružite se jedinstvenoj plesnoj radionici renomiranog koreografa, izvođača i glazbenika Simona Mayera iz  Austrije na temu „Being Moved - The Art of Celebration“ koja nudi priliku za duboko povezivanje i pronalazak individualnog ulaza u stanja ganuća kroz interakciju i kreativni pokret. Održat će se i masterclass zračnih akrobacija s protutežom koju će u Filodrammatici voditi Sophie Zoletnik i Lennart Paar iz Budimpešte u petak, 25. listopada od 10 do 12 sati.
 
 
Ulaznice za sve predstave mogu se nabaviti na blagajni na mjestu izvedbe 30 minuta prije početka svake predstave uz mogućnost festivalske ulaznice i posebnih popusta, a potrebna je  prethodnu najava i rezervacija putem e-maila festival.periskop@gmail.com. Detalje o festivalu, svim predstavama i cjelokupnom programu pogledajte na www.periskopfestival.com.
 
Festival se održava uz pokroviteljstvo Grada Rijeka, Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije, Austrijskog kulturnog foruma, Fonda europskih festivala za perspektivne umjetnike (EFFEA), inicijative Europske udruge festivale (EFA), Europske Unije (EU), Nacionalne zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklade Kultura nova te Grada Zagreba. Ostvarenje programa ne bi bilo moguće bez podrške Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, SU Molekula, Exportdrva (Grad Rijeka), Palacha, Ri Rocka, Centra znanja, Clubture-HR te Udruge Domino i Mreže izvedbenih umjetnosti.

Facebook event