Preskočite na glavni sadržaj

Jedanaest predstava na 29. reviji lutkarskih kazališta u Rijeci

Na 29. reviji lutkarskih kazališta u Rijeci, od 3. do 9. studenoga, izvest će se 11 predstava isto toliko kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Češke i Tajlanda, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 03.11.2024. - 09.11.2024.
mjesto: Rijeka
url: https://www.gkl-rijeka.hr/

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, organizatora revije, Magdalena Lupi Alvir istaknula je da se na javni poziv za sudjelovanjem na reviji javilo više od 50 kazališta, a ove su godine u izboru predstava sudjelovali i glumci ansambla tog riječkog kazališta.
 
"Nastojimo uvrstiti predstave za različite uzraste, tako da ove godine imamo predstave namijenjene predškolskom uzrastu, školskom, ali i za mlade te odrasle", rekla je Lupi Alvir. Također želimo obuhvatiti što više tehnika i pristupa, pa su na programu predstave od klasičnih do teatra objekata, animacije ruka i prstiju pa do inovativnih koncepata poput lutkarskog kabarea ili lutkarskog koncerta, dodala je.
 
Predstave se bave temama odrastanja, važnosti igre i mašte, a tu su i ekološke teme te aktualna pitanja poput migrantskih priča, rekla je.
 
"Revija lutkarskih kazališta izrasla je u respektabilnu kulturnu manifestaciju, što pokazuje mnogo veći interes za sudjelovanjem od mogućnosti", ustvrdio je riječki gradonačelnik Marko Filipović. Sve to postignuto je zahvaljujući vrijednim zaposlenicima GKL, zaključio je. "Ponosni smo na sve što GKL postiže, te ćemo i nadalje pomagati u njegovu djelovanju", istaknula je pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić.
 
Na programu 29. revije su predstave "Bomboniera Variete!" riječkoga GKL u režiji Matije Solcea, "Mišić Julian" po slikovnici Joea Todda - Stantona u izvedbi Lutkarskog kazališta Ljubljana i režiji Asje Kahrimanović, "Zezop" redateljice Ane Prolić u izvedbi Kazališta lutaka Zadar. Talentshow teatar iz Bangkoka u Tajlandu predstavit će se predstavom "Safari", a Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu predstavom "Šapat duše" redateljice Tamare Kučinović.
 
Na programu su i "Četiri čudesne nezgode" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku u režiji Jelene Sitar, "Mali posjetitelji" kazališta Teren iz Brna U Češkoj, "Bajka sva od šećera" Kazališta Virovitica redateljice Sare Lustig, predstava "O nježnosti" Kazališta lutaka u Mostaru u režiji Ines Pašić, "Pradjevojčica" Narodnog kazališta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, a reviju zatvara još jedna predstava Matije Solcea "Harms je kriv!", kazališta Teatro Matita iz Ljubljane. (Hina)