Preskočite na glavni sadržaj

KONCI.HR: Zbor HRT-a gostuje u Osijeku / koncert na dar!

Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija uz operne soliste: sopranisticu Mariju Kuhar Šošu, mezzosopranisticu Martinu Gojčetu Silić, tenora Stjepana Franetovića i baritona Roberta Kolara izvest će velebno djelo zborske literature Hrvatska misa u d-molu hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula u Dvorani Franjo Krežma u Osijeku u petak 18. listopada s početkom u 20 sati.
vrijeme: 18.10.2024. -
mjesto: Osijek
url: https://www.facebook.com/profile.php?id=100091486494882

Kao dio nacionalnog ciklusa KONCI.HR, realiziran u partnerstvu s Hrvatskom udrugom glazbenih organizatora (HUGO), ulaznice za koncert su besplatne.

Besplatne ulaznice za koncert mogu se preuzeti online na linku:
https://core-event.co/events/zbor-hrt-a-dirigent-tomislav-facini-hrvatska-misa-u-d-molu-op-86-218d/
ili na porti Kulturnog centra Osijek (pon-sub 7-23 sata). 
 
Hrvatska misa u d-molu, op. 86 amblematsko je djelo vokalne baštine. Skladana 1938. godine i praizvedena 1942. godine u Hrvatskom glazbenu zavodu, skladatelj Boris Papandopulo posvetio ju je Hrvatskom pjevačkom društvu „Kolo“ uz njihovu 80. obljetnicu. Uspjeh je bio izniman; izvještavalo se o „snažnom i potresnom djelu“ koje čini „potpunu cjelinu punu snažnih dramatskih akcenata i lirizma“. Iste godine kad je praizvedena, Hrvatska misa nagrađena je kao „najbolje djelo oratorijskog značaja“.    
Nakon Drugog svjetskog rata Hrvatska misa pada u zaborav. Tek 1983. godine ponovno će je izvesti Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“. U narednim godinama Hrvatska misa vraća se na zborske repertoare koji ju iznova prepoznaju kao jedno od najreprezentativnijih djela hrvatske crkvene glazbe 20. stoljeća.
 
Petak, 18.10.2024. / 20.00 sati
ZBOR HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE
TOMISLAV FAČINI, dirigent
MARIJA KUHAR ŠOŠA, sopran / MARTINA GOJČETA SILIĆ,mezzosopran/ STJEPAN FRANETOVIĆ, tenor / ROBERT KOLAR, bariton

Boris Papandopulo: Hrvatska misa u d-molu, op. 86
za mješoviti zbor, sopran, alt, tenor i bariton solo a cappella
 
Trajanje: 1 sat bez pauze