Preskočite na glavni sadržaj

'Never Again' - nova predstava Zagrebačkog plesnog ansambla

Rođendanska zabava ili sprovod, novi susret ili oproštaj, predstava 'Never Again' je plesna fantazija autorice Matee Bilosnić, o konačnom kraju - osobnom, metaforičkom, fizičkom, kolektivnom ili karijernom. Premijerna izvedba predstave, u kreaciji Zagrebačkog plesnog ansambla i koreografkinje Matee Bilosnić, održat će se 26. i 27. listopada u ZKM-u.
vrijeme: 26.10.2024. - 27.10.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://www.zagrebackiplesniansambl.hr/

Za koji god da se kraj odlučimo, pitamo se na koji način se nosimo s tom mišlju, kojih nas utega ona lišava, a koje nameće? Kako radimo ako znamo da radimo posljednji put? Kako izvodimo ako izvodimo posljednji put?
 
Meditacija o konačnosti aktivira se u samoj suštini medija plesa - njegovoj prolaznoj i neuhvatljivoj prirodi. Nekompromisno ispoljavanje plesnih materijala kroz kolektivne akcije, zajedništvo i fizički dodir obraćaju nam pažnju na sadašnji trenutak, ali taj trenutak čim se manifestira kroz pokret ujedno i nestaje. Nalazi svoj kraj. Nestalna priroda plesa u predstavi “Never Again” ne sputava nas, već potiče na zajedničko zamišljanje mogućnosti novih početaka.
 
Pokret je inspiriran pojmom entropije: stalnom težnjom sustava koji se ustabilio da se razruši, ponovno složi i opet sruši. Ciklus izmjena gradnje i razgradnje, ciklus promjena, ciklus života i smrti, reda i nereda.
 
Iza nove predstave Zagrebačkog plesnog ansambla stoji koreografkinja i multimedijska umjetnica iz Zadra, Matea Bilosnić, a izvode ju Luna Lilek, Silvija Musić, Linda Tarnovski, Dora Brkarić, Lara Kapeloto, Nataša Kustura. Za glazbu se pobrinula Ivona Eterović, a kostime potpisuje Tina Spahija. Predstava je nastala u koprodukciji za Zagrebačkim kazalištem mladih, a možete ju pogledati 26. i 27. listopada, u 20 sati. Ulaznice možete kupiti ovdje.
 
Matea Bilosnić je koreografkinja, izvođačica i plesna pedagoginja. Diplomirala je suvremeni ples na Salzburg Experimental Academy of Dance u Salzburgu u Austriji. Članica je Zadarskog plesnog ansambla s kojim organizira Stream Zadar edukativnu platformu i kurira Monoplay festival suvremenog plesa. Neko vrijeme živi i djeluje u Sloveniji. Docentica je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Surađivala je u mnogobrojnim kazalištima diljem Hrvatske kao suradnica za scenski pokret i koreografiju. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za predstavu Gozd - danse macabre. Djeluje i kroz druge medije kao što su kratki film, video i glazba.
 
Zagrebački plesni ansambl afirmirana je i prepoznata umjetnička organizacija osnovana 1970. godine koja dugi niz godina neprekidno kreira zavidni broj plesnih produkcija te mnogim umjetnicima i stručnjacima omogućuje razvoj na polju plesa. Svoju reputaciju ansambl postiže originalnim radovima, koje krasi performativna snaga izvođača, te kontinuiranom suradnjom s priznatim umjetnicima iz zemlje i svijeta, i različitih umjetničkih domena. Ansambl konstantno surađuje s domaćim i inozemnim renomiranim koreografima i pedagozima te sustavno radi na internacionalizaciji plesne umjetnosti. Za doprinos razvoju hrvatskog kazališta Zagrebački plesni ansambl nagrađen je Nagradama hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje koreografije (2004., 2012., 2018.), najbolje plesačice (2004., 2016., 2022.), najboljeg plesača (2004., 2006., 2012.), najbolje scenografije (2006.), te najbolje plesne predstave u cjelini (2008., 2012.).