Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje 18. Festivala dokumentarnog rock filma DORF u Vinkovcima

Otvorenje 18. Festivala dokumentarnog rock filma DORF u Vinkovcima
Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je ove godine bogat filmski program u novoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u razdoblju u 23. do 26. listopada. Već 18. godinu u kontinuitetu, slavonski ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova imaju jedinstvenu priliku uživati u projekcijama recentne dokumentarne filmske produkcije, uz OFF DORF popratni program.
vrijeme: 23.10.2024. - 26.10.2024.
mjesto: Vinkovci
url: https://filmfestivaldorf.com/hr/

Raspored svih događanja objavljen je na službenoj stranici www.filmfestivaldorf.com. U ovogodišnjem regionalnom programu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci bit će prikazano 8 filmova autora iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije, od kojih dvije hrvatske premijerne projekcije. Napominjemo da je ulaz na sve programe slobodan.
 
U popratnom, OFF DORF programu, pripremljene su 3 promocije knjiga, od kojih posebno ističemo „Monografiju Festivala dokumentarnog rock filma DORF 2007. - 2024.“, koja će premijerno biti predstavljena u subotu 26.10.2024. godine.
 
Ispred Vukovarsko-srijemske županije 18. izdanje Festivala DORF službeno će otvoriti zamjenik pročelnice Upravnog odjela za kulturu i turizam g. Viktor Lukačević. Na otvorenju u srijedu 23.10., s početkom od 20:00 sati, posjetitelje očekuje ekskluzivna projekcija - hrvatska premijera dokumentarnog filma „Efterklang: The Makedonium Band“ (Danska/Sjeverna Makedonija, Andreas Johnsen, Rosforth films, 2024.), te epizoda o kultnom splitskom tekstopiscu i reperu iz dokumentarnog serijala „Zauvijek autor: Saša Antić“ (Hrvatska, Toni Volarić, HDS, 2024.). Film o danskom indie pop sastavu Efterklang i njihovoj epizodi sa lokalnim glazbenicima u Skopju prikazan je i na CPH:DOX 2024, a gosti na vinkovačkoj premijeri će biti Vladica Mladenovski i Jane Trajkovski iz MKC Skopje.
 
Podsjećamo, o najboljem DORF 2024 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Rela Petric (redateljica i montažerka iz Dubrovnika, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Marinko Marinkić (snimatelj i direktor fotografije iz Gunje, predsjednik MMC SKIG i potpredsjednik Hrvatskog filmskog saveza) te Goran Nježić (glazbenik, vizualni umjetnik i filmaš iz Siska, aktivan na nezavisnoj sceni).
 
Autor ovogodišnjeg vizualnog identiteta je Goran Nježić. Za unikatne nagrade na ovogodišnjem festivalu zadužen je mladi vinkovački kipar Vjekoslav Filipović.
 
18. Festival DORF u Vinkovcima 2024. organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci, Vukovarske-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Partner u provedbi je Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci.