Preskočite na glavni sadržaj

Petar Ćurić odlikovan Redom hrvatskog pletera za promociju hrvatske kulture i međunarodne kulturne suradnje

U tjednu iza nas Predsjednik Republike Zoran Milanović uručio je, na svečanosti u Uredu predsjednika na Pantovčaku, odlikovanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama iz domovine i iseljeništva. Među odlikovanima iz područja kulture je i Petar Ćurić kojeg je Predsjednik odlikovao Redom hrvatskog pletera za iznimne zasluge u promociji hrvatske kulture i međunarodne kulturne suradnje te osobit doprinos glazbeno-edukativnom projektu Hrvatske flautističke akademije u zemlji i inozemstvu.
vrijeme: 08.10.2024. -

U obraćanju odlikovanima Predsjednik je naglasio kako su kultura, gospodarstvo, znanost i sport četiri značajna područja za naše društvo i državu kao cjelinu. Dodao je da je stoga na prijedlog udruga, pojedinaca i svojih savjetnika u Uredu Predsjednika Republike donio odluku da toj značajnoj i važnoj grupi ljudi, građanima Hrvatske, dodijeli odlikovanja.
'Radi se o ljudima koji su dali značajan doprinos kroz svoj život i rad u ova četiri područja,  i to je minimum koji vam hrvatska država i ja, kao predsjednik, na jedan simbolički način možemo dodijeliti', poručio je Milanović.
 
Petar Ćurić rođen je 8. studenoga 1979. u Puli, u obitelji učitelja i prosvjetnih radnika. Po vokaciji je akademski glazbenik i magistar struke. Osnovnu i Srednju školu završio je u rodnoj Puli, a maturirao je u SAD-u kroz program međunarodne razmjene učenika u New Yorku. Magistrirao je na Sveučilištu Surrey u Engleskoj te se usavršavao u Los Angelesu (CalArts), Dallasu (University of North Texas) i Sveučilištu Michigan u SAD-u. Radio je kao profesor u Americi (Princeton High School, TX; Charlotte Middle School, MI) u Srednjoj školi Ivana Matetića-Ronjgova u Puli, u Orkestru Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, u Riječkoj filharmoniji te kao predavač na Akademiji za suvremenu glazbu 'The Academy of Contemporary Music'- ACM u Londonu. Muzička akademija Sveučilišta Huddersfield u Engleskoj nagrađuje ga nagradom Truscott za izuzetna postignuća iz svih polja glazbene djelatnosti: glazbene izvedbe, glazbene kompozicije i muzikologije. Primio je američku nagradu Vic Firth za izvrsnost u pedagoškom radu, te je dobitnik Plakete za doprinos od osobitog značaja za razvitak i ugled Općine Grožnjan (2019), Medalje Grada Karlovca za izvrsnost na polju međunarodne kulturne suradnje (2020), te ranije ove godine i Medalje Karlovačke županije za poseban doprinos u edukaciji mladih (2024).
 
Hrvatska flautistička akademija („Croatia Flute Academy“) najpoznatiji je ljetni masterclass za učenike flaute i njihove profesore u jugoistočnoj Europi, a ove je godine upriličen jedanaestu godinu zaredom. Manifestacija organizirana u partnerstvu sa Zagrebačkom filharmonijom i Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu, tradicionalno se održava u prvoj polovici srpnja u Karlovcu, u Gradskom kazalištu Zorin dom. 
Za zasluge u kulturi dodijeljena odlikovanja Republike Hrvatske