Preskočite na glavni sadržaj

Peti festival TranziT u Rijeci od 17. listopada do 23. studenoga

Peti festival TranziT u Rijeci od 17. listopada do 23. studenoga
Peto izdanje europskog festivala suvremenih kazališnih praksi TranziT u produkciji Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA iz Rijeke, održat će se na više lokacija u Rijeci od 17. listopada do 23. studenoga 2024.
vrijeme: 17.10.2024. - 23.11.2024.
mjesto: Rijeka
url: https://www.facebook.com/Festival.TranziT/

Festival ove godine prvi put donosi večer plesnih filmova u suradnji s renomiranim festivalom plesnih filmova Choreoscope iz Barcelone, te, kao i u dosadašnjim izdanjima, predstave, radionice, razgovore s publikom, istraživačke labove i prezentacije, najavljeno je iz Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA.
 
Umjetnička direktorica i selektorica festivala je riječka kazališna umjetnica Ivana Peranić, a program će se odvijati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Galeriji Kortil i Filodrammatici. Otvara se 17. listopada radionicom suvremenog plesa Ispadanje (Off Track) Francesca Biasija iz Italije.
 
Među predstavama na programu je "U.F.O.", posveta pjesnikinji i izvođačici Katalin Ladik, najbolja predstava prošlogodišnje Gibanice - bijenala suvremene plesne umjetnosti, autorica i izvedbenih umjetnica Irene Z. Tomažin i Jule Flierl.
 
Na ovogodišnjem TranziTu izvest će se i dva nagrađena plesna dueta talijanskog koreografa Francesca Biasia, "Shut up" i "Toxic Love", koja su na međunarodnom festivalu  Movement, Physical and Dance Theatre International Festival 2024  u Tibilisu (Gruzija) kao izvedbenih diptih dobili Nagradu za najboljeg redatelja/koreografa te autorski projekt dramaturginje i spisateljice Jasne Žmak "This is my truth, tell me yours".
 
Kao dio selekcije Plesne mreže Hrvatske - najboljih plesnih predstava u 2024. predstavit će se mlade i perspektivne plesačice sestre Luna i Nina Lilek s predstavom "Utrka protiv vremena".
 
Na programu je i multidisciplinarni rad koji uključuje uživo glazbu i ples/pokret francusko-belgijske koreografkinje, pjesnikinje i plesačice Claire Huber "As we drove short short horizon lines", nastao u suradnji s domaćom plesnom umjetnicom i glazbenicom Nastasjom Štefanić i kurdskim glazbenikom i pjevačem s belgijskom adresom Stalinom Blakeom.
 
Ulaz na sav program je slobodan uz prethodnu rezervaciju, osim za višednevne istraživačke labove čija je cijena kotizacije 50 eura. Na labove se prijavljuje putem online prijavnice. (Hina)