Preskočite na glavni sadržaj

Predstava 'All'Arme' talijanskog koreografskog dua Panzetti i Ticconija i Studija za suvremeni ples premijerno u Goriziji

Studio za suvremeni ples, u suradnji s talijanskim koreografskim dvojcem Ginevrom Panzetti i Enricom Ticconije i u koprodukciji s mrežom Pan - Adria, priprema predstavu 'All'Arme' koja će premijerno biti izvedena u srijedu, 16. listopada u Goriziji u Italiji. Hrvatska premijera predstave održat će se 8. studenoga u Zagrebačkom plesnom centru u Zagrebu, uz reprizne izvedbe 9. studenoga i 9. prosinca te potom i u Ljubljani i Novoj Gorici.
vrijeme: 16.10.2024. -
mjesto: Ttalija; Gorizia
url: https://www.ssp.hr/

Naziv i tema predstave All'Arme potječe iz talijanskog izraza all'arme!, što znači na oružje! ili u boj! kao uzvik upozorenja koji se povijesno koristio za poticanje spremnosti i obrane u slučaju neposredne opasnosti, poput napada ili invazije. Arme je arhaični oblik riječi armi, koja se odnosi na oružje za obranu ili napad. U ovom koreografskom radu za šest plesačica, Panzetti i Ticconi kreću na putovanje koje započinje istraživanjem ritmičkog potencijala ljudskog koraka, istražujući uvjerljivu moć sinkroniziranog i kolektivnog kretanja. Inspirirani vojnim koreografskim vokabularom, istražuju napetost između individualne agende i kolektivne sile, preispitujući tanku granicu između nužne obrane i mogućnosti da postanemo ono čega se bojimo.
 
Predstavu izvode Martina Tomić, Ida Jolić/Ema Crnić, Viktoria Bubalo, Marta Krešić, Filipa Bavčević, Nastasja Štefanić-Kralj. Kostimografiju potpisuje Tina Spahija, glazbu Hrvoje Nikšić, produkciju Ivan Mrdjen, vizualni identitet Tihomir Filipec, a fotografiju Nina Đurđević.

Projekt nastaje u okviru mreže PanAdria u koju je uključen niz organizacija: ArtistiAssociati - Centro di Produzione teatrale iz Gorizije, Zavod En-Knap iz  Ljubljane, Hrvatski kulturni dom na Sušaku iz Rijeke; Zavod Flota iz Murske Sobote, Zagrebački plesni centar iz Zagreba, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica iz Nove Gorice te Mediteranski plesni centar Svetvinčenat. Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklade Kultura nova, Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.
 
BIOGRAFIJE AUTORA
 
Ginevra Panzetti i Enrico Ticconi, sa sjedištima u Berlinu i Torinu, rade kao duo od 2008. Njihovo umjetničko istraživanje isprepliće ples, performans i vizualnu umjetnost. Produbljujući teme povezane s povijesnom vezom između komunikacije, nasilja i moći, koriste se drevnim imaginarijima stvarajući hibridne figure ili slike između povijesti i suvremenosti. Oboje su diplomirali na Akademiji likovnih umjetnosti u Rimu te su pohađali Stoà, Školu za ritmički pokret i filozofiju u Ceseni.

Međunarodno su priznanje stekli svojim koreografskim radom Harleking (2018.), koji je, među nekim od najvažnijih međunarodnih festivala, predstavljen na europskoj platformi Aerowaves Twenty 19, New Italian Dance (NID) Platform i na Tanzplatform Deutschland 2020. Osvojili su nagradu Danza&Danza kao mladi koreografi u usponu te su nominirani kao “Talent godine” u Jahrbuch Tanz.
 
2021. godine grupa Dance On Ensemble iz Berlina naručila je od njih posljednju grupnu koreografiju MARMO, koreografski odgovor na rad Lucinde Childs. Njihov najnoviji koreografski rad za četiri izvođača, INSEL, premijerno je izveden 2023. godine na festivalu Tanz Im August u Berlinu. Trenutno surađuju sa singapurskom kompanijom T.H.E. na stvaranju novog rada MALEBRANCHE - Harleking Multitude, koji je premijerno izveden u lipnju 2024. u Esplanade Theatre u Singapuru.