Preskočite na glavni sadržaj

Predstava 'Žena himna' Davora Špišića na međunarodnim festivalima

Predstava 'Žena himna' Davora Špišića, u režiji Roberta Raponje, o životu Paule Preradović, nakon ovoljetne premijere na pulskom Kaštelu, nastavlja uspješan i intenzivan festivalski  život. 
vrijeme: 17.10.2024. -
url: https://www.facebook.com/p/Teatar-FORT-FORNO-100049500020584/

Nakon prošlotjednog gostovanja na Joakimfestu -  međunarodnom kazališnom festivalu u Kragujevcu (JoakimInterFest), gdje je prema riječima producentice predstave Jasminke Mesarić, publika izvrsno primila „Ženu himnu“iz produkcije Teatra Fort Forno u četvrtak 17. listopada, predstava igra u Brčkom.

Naime, „Žena himna“ otvorit će Internacionalne teatarske susrete Brčko distrikta BiH 2024, koji će biti održani u Brčkom od 17. do 25. listopada i to 41. put. Predstava je u konkurenciji za nagrade, a uz Raponjinu „Ženu himnu“  na programu Susreta su vrhunske kazališne predstave iz regije, među kojim su predstava „Kuća“ u režiji Vojislava Brajovića iz beogradskog Zvezdara teatra, „Otac“ Paola Magellija iz produkcije Ateljea 212, „Maratonci trče počasni krug“ Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka u režiji Olje Đorđević, „Majka“, u režiji Dine Mustafića, produkcija sarajevskog  Kamernog teatra 55 i druge.

„Žena himna“, uspješna kazališna produkcija baljanskog Teatra Fort Forno, nastala je suradnji s Istarskim narodnim kazalištem - Gradskim kazalištem Pula, Hrvatskim narodnim kazalištem Mostar, Udruženjem "Intermezzo" Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog Foruma. Riječ je o kazališnom uprizorenju drame „Žena himna“ za koju je Davor Špišić nagrađen 1. nagradom za dramsko djelo„Marin Držić“ Ministarstva kulture i medija za 2022. Godinu. Temelj drame čini život austrijske i hrvatske spisateljice Paule Preradović, autorice austrijske himne i unuke književnika Petra Preradovića koja je djetinjstvo i mladost provela u Puli. U „Ženi himni“ ulogu Paule tumači talentirana mlada osječka glumica Monika Duvnjak. Uloge Majke/Oca igra Selma Alispahić, prvakinja sarajevskog kazališta SARTR (Sarajevski ratni teatar), dobitnica prestižne nagrade "Actor of Europe" za najbolju glumicu Europe 2019. godine.  U ulozi Irine je prvakinja drame osječkog Hrvatskog narodnog kazališta Anita Schmidt, a Gerdu tumači višestruko nagrađivana glumica iz Osijeka Katica Šubarić, koja je i dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta 2023.godine.

„Zaintrigirala me ta izazovna autorova gesta da gotovo cijelu burnu historiju 20.  Stoljeća ispriča i prelomi kroz sudbine četiri žene. Guste emocije kojima se služi u oslikavanju njihovih lica sjajan su alat za kazališnu katarzu koja nam toliko nedostaje”, istaknuo je uz festivalska gostovanja „Žene himne“ Robert Raponja.

Dramaturgiju predstave potpisuje autor drame Davor Špišić. Glazba u predstavi djelo je Antonije Pacek, kostimografkinja je Desanka Janković, scenografkinja Jasmina Pacek, a oblikovateljica svjetla Anđela Kusić. Umjetnički savjetnik je Dragan Komadina, producentica Jasminka Mesarić, a asistent redatelja Davor Tarbuk.