Preskočite na glavni sadržaj

Proglašeni pobjednici natječaja 'Glazba i Koprivnica'

Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' šesti je put raspisala kreativni natječaj za najbolju kratku priču s ciljem poticanja kreativnosti, literarnog stvaralaštva i čitanja te promoviranja Koprivnice na inovativni način. Priče u kojima je Koprivnica glavno mjesto radnje omogućuju da se po njihovim motivima organiziraju književne šetnje kao novi vid upoznavanja autora, sadržaja priča i Koprivnice.
vrijeme: 18.10.2024. -
mjesto: Koprivnica
url: https://www.knjiznica-koprivnica.hr/

Svaki je kreativni natječaj od 2019. do 2024. imao određenu temu: koprivnički krimić, ljubav, strah, pravda i nepravda te nostalgiju, a ovogodišnji je raspisan pod nazivom 'Glazba i Koprivnica'.
 
Na natječaj je pristiglo 13 kratkih priča, a od njih je 12 zadovoljavalo uvjete natječaja. U uži su izbor na temelju odabira članova Povjerenstva za izbor najbolje kratke priče ušle priče ovih autora: „Kc rock '22“ Zorana Odžića, „Divlji suncokreti“ Nikoline Sabolić, „Dan kada je glazba umrla“ Luke Kiša, nadalje priča „Kakve veze ljubav ima s tim?“ Leona Blažinovića,  „Un bel di, vedremo“  Ive Mirčić i „Nosi vu srdašcu“ Aleksandra Kostjuka.
 
Vodeći se kriterijima kreativnosti, originalnosti, poštivanja teme natječaja, pismenosti i principa pisanja priče (likovi, fabula, vrijeme, mjesto) koji nadilaze puku refleksiju/uspomenu/sjetu/spomenar, izabrane su tri najbolje. Prvo je mjesto pripalo priči “Kc rock ‘22” Zorana Odžića, autora koji se već šestu godinu uzastopce nalazi među pobjednicima. Drugo mjesto pripada autorici Nikolini Sabolić s pričom “Divlji suncokreti”, a treće dijele dvije priče i dva autora. Jedan od njih mladi je glazbenik Luka Kiš iz Koprivnice koji je poslao priču “Dan kada je glazba umrla”, a drugi je autor iz Zagreba, Leon Blažinović s pričom “Kakve veze ljubav ima s tim?”. Pobjednički su radovi uspješno povezali temu glazbe s koprivničkim lokalitetima te svaki na svoj način promovira Koprivnicu.
 
Kratke će priče biti objavljene na internetskoj stranici Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica, gdje su također objavljene i dosadašnje najbolje kratke priče u obliku e-knjiga pod naslovom Koprivničke priče 1 i Koprivničke priče 2.
 
Sve nagrade sponzorira nakladnička kuća Šareni dućan iz Koprivnice.
 
Dodjela nagrada i predstavljanje autora i priča održat će se 28. 10. 2024. u 18 h u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica u Stručno-znanstvenom odjelu, 2. kat.