Preskočite na glavni sadržaj

Stota izvedba plesne predstave ‘Love Will Tear Us Apart’ Saše Božića i Petre Hrašćanec

Jedna od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava ‘Love Will Tear Us Apart’ autora Saše Božića i Petre Hrašćanec u produkciji umjetničke organizacije de facto, obilježit će svoju jubilarnu, stotu izvedbu 2. studenoga u GDK Gavella u sklopu 41. izdanja Tjedna suvremenog plesa.
vrijeme: 02.11.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://zagrebackiplesnicentar.hr/

Nakon izvedbe će biti održan razgovor s autorima te Mirnom Žagar, umjetničkom direktoricom Tjedna suvremenog plesa te redateljicom, dramaturginjom i producenticom Natašom Rajković uz moderatoricu Pavlicu Bajsić.
 
Spomenuta predstava premijerno je izvedena 2012., a riječ je o plesnom solu kreiranom za izvođačicu Petru Hrašćanec i bavi se odnosom suvremenog plesa i pop glazbe. Sam rad žanrovski se kreće između rock koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa, istovremeno se poigravajući s popularnom glazbom. Izvođačica Petra Hrašćanec izvodi plesne brojeve, odabrane post-punk i rock ljubavne pjesme, dok u pauzama saznajemo naoko nevažne detalje o nastanku same produkcije.

 Love Will Tear Us Apart jedna je od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava koja je domaću plesnu umjetnost predstavljala u europskim kulturnim metropolama poput Milana, Bruxellesa, Dublina, Lyona, Pariza, Ljubljane. Petra Hrašćanec 2012. je nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju žensku plesnu ulogu.
 
Autori predstave su Saša Božić i Petra Hrašćanec koji ujedno potpisuju i odabir glazbe. Predstavu izvodi Petra Hrašćanec, svjetlo potpisuje Marino Frankola, a kostimografsku podršku Zdravka Ivandija Kirigin.
 
Bez obzira na to što se konceptualni i dramaturški okvir predstave nije mijenjao, predstava je u zadnjem desetljeću rasla upravo kroz susret s publikom, bivajući izvedena u najneobičnijim izvedbenim i neizvedbenim prostorima, od velikih europskih kazališnih dvorana, galerija, na trgovima, ulicama, izlozima, do klubova i  industrijskih prostora. Komunikativnost predstave, glazbeni brojevi obilježeni post-punk energijom i neodoljiva izvođačka prisutnost Petre Hrašćanec, pripomogli su dugotrajnosti predstave te činjenici da je uz nju raslo nekoliko generacija europske i hrvatske plesne publike. Love will tear us apart primjer je kako ustrajnost i žilava borba jedne male umjetničke organizacije u polju plesa može stvoriti i održati kvalitetan i svjetski relevantan umjetnički proizvod unatoč nezahvalnim uvjetima  na nezavisnoj plesnoj sceni, povodom stote izvedbe kaže Saša Božić.
 
Link na ulaznice: entrio.hr