Preskočite na glavni sadržaj

Večeri Slobodana Novaka u Teatru &TD, povodom obilježavanja 100. godišnjice njegova rođenja

'Večeri Slobodana Novaka' s prigodnim programom održat će se u Teatru &TD 23. i 24. listopada 2024. Na taj način odaje se počast književniku prema čijem je romanu, upravo u ovom teatru davne 1974. godine, Božidar Violić režirao kultnu predstavu 'Mirisi, zlato i tamjan'. Ulaz je na sve programe besplatan!
vrijeme: 23.10.2024. - 24.10.2024.
mjesto: Zagreb
url: http://itd.sczg.hr/

Prema ocjeni teatrologa i kazališnih kritičara, radi se o antologijskoj predstavi hrvatskog glumišta 20. stoljeća. Premijerno je izvedena 14. siječnja 1974. u Velikoj dvorani Teatra &TD, a posljednji put odigrana je 1994. godine. Tako je postala jedna od najdugovječnijih hrvatskih kazališnih predstava s preko 300 izvedbi. Uspješno je gostovala diljem Hrvatske, kao i na međunarodnom kazališnom festivalu BITEF u Beogradu. Uz obilježavanje stogodišnjice Novakova rođenja, Teatar &TD odaje počast i legendarnim Mirisima odigranima prije 50 godina.
 
Prema pričama Slobodana Novaka i Božidara Violića, "drugovi" iz Gradskog komiteta SKH  tjednima su dolazili s jedinstvenim nalogom kako bi zabranili igranje predstave. No, dolazili su mrki, a odlazili nasmijani. Glavnu ulogu Madone igrala je Nada Subotić. Izet Hajdarhodžić bio je Mali, a Marija Kohn Erminija. U epizodnim ulogama bili su Ivka Dabetić, Anja Knezić, Miljenka Androić, Ljubomir Kapor, Drago Krča te Ivo Fici. Nakon nekoliko sezona Izeta Hajdarhodžića zamijenio je Ivica Vidović.
 
Hrvatski književnik, akademik Slobodan Novak svojim je djelom ispisao neke od najvrjednijih i najintrigantnijih stranica u hrvatskoj književnosti. U Novakovu, opsegom nevelikom, ali snagom grandioznom opusu sadržana su gotovo sva esencijalna promišljanja o sudbini današnjeg svijeta. Njegov roman „Mirisi, zlato i tamjan“ bogat je značenjima i predstavlja vrhunac hrvatske egzistencijalističke proze. U njemu se isprepliću život i legenda, mitsko i realno, ateizam i religioznost.
 
PROGRAM

Srijeda, 23.10.24.                                                                                                            
Kafić &TD-a

19 sati -  otvorenje prigodne izložbe o predstavi „Mirisi, zlato i tamjan“.                                  
Nakon otvorenja izložbe, studenti ADU-a pročitat će jedan odlomak iz Violićeve dramske adaptacije „Mirisi, zlato i tamjan”.        
Polukružna dvorana &TD-a
20 sati - monodramu „Školjka šumi“ (prema motivima romana Slobodana Novaka „Izvanbrodski dnevnik“) Teatra VeRRdi, u režiji Hrvoja Korbara izvest će glumica Maruška Aras.
*Maruška Aras je za svoju izvedbu u predstavi „Školja šumi“ dobila nagradu stručnog žirija za glumu i za „izuzetne i zaboravljene scenske slobode“ na 8. Be:femon festivalu monodrame u Bečeju 2020. godine.
                                                                                                                                                
Četvrtak, 24. 10. 
MM centar

19 sati -  prigodni razgovor na temu predstave „Mirisi, zlato i tamjan“ i zanimljivih crtica iz djelovanja i života  hrvatskog prozaika, romanopisca, esejista i akademika Slobodana Novaka.
Sudjelovat će: Miro Međimurec redatelj predstave i filma „Školjka šumi”, glumica Miljenka Androić (uloga Švore iz predstave Mirisi, zlato i tamjan), Andrija Tunjić glumac iz predstave „Riba Jonina“ (prema istoimenoj Novakovoj noveli), tonski snimatelj Branko Vodeničar, Tomislav Palinić Ćoša te sinovi Ranko i Javor Novak.
Tom prilikom, hrvatski književnik i novinar, Javor Novak predstavit će svoju knjigu „San u zavičaju“ (sjećanje na oca). Moderator večeri bit će akademik Boris Senker.
Nakon razgovora u MM centru slijedi projekcija filma Ante Babaje „Mirisi, zlato i tamjan“ iz 1971.godine.