Preskočite na glavni sadržaj

Zadar Organ Festival najavljuje tri koncerta

Ovogodišnje šesto izdanje Zadar Organ Festivala ušlo je u listopadski dio programa, u kojem nastavljamo predstavljati različite mogućnosti i boje orgulja, popularnog naziva kraljica instrumenata. Pred zadarskom publikom tri su nova koncerta koji će se održati 19., 20. i 21. listopada.
vrijeme: 19.10.2024. - 21.10.2024.
mjesto: Zadar
url: https://www.zadarorganfestival.com/


Prvi u nizu rezerviran je za ansambl Camerata Garestin koji će nastupiti u crkvi sv. Mihovila, na vrijednim povijesnim orguljama iz orguljarske škole Petra Nakića, uz svesrdnu podršku fratara Samostana i Zadarske nadbiskupije. Izvest će djela skladatelja poput Andrije Motovunjanina, Vinka Jelića, fra Ivana Marka Lukačića, Girolama Frescobaldija i drugih. Ovaj ansambl okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća. Osnovan je 2008. godine na poticaj varaždinskog violončelista Krešimira Lazara, uz suosnivače sopranisticu Ivanu Lazar, flautista Danija Bošnjaka, te čembalista i orguljaša Krešimira Hasa. Sastavljen je od glazbenika čija bogata iskustva već dulje vrijeme doprinose kulturnom i umjetničkom životu Hrvatske. Na subotnjem koncertu imat ćemo priliku čuti sopranisticu Ivanu Lazar, basa Berislava Puškarića, čelista Krešimira Lazara i orguljaša Krešimira Hasa, redom iznimne izvođače zavidnih umjetničkih ostvarenja. Koncert počinje u 20 sati.

Idućeg dana, 20. listopada u 20 sati, slijedi jedinstvena jazz poslastica sa zvukom Hammond orgulja. U koncertnu dvoranu Braće Bersa u Kneževoj palači premijerno stiže svjetski poznati orguljaš George Kontrafouris uz svoj jazz trio. Studirao je klasični klavir na Nacionalnom konzervatoriju u Ateni, a već u dobi od šesnaest godina pokazao je interes prema jazzu. Pohađao je satove jazz improvizacije kod Markosa Alexioua, a učio je i od Jima Beara i Jarma Savolainena. Diplomirao je i magistrirao izvođački jazz smjer na Akademiji Sibelius u Finskoj. Kao pijanist i orguljaš, Kontrafouris je surađivao s nizom značajnih i iznimnih glazbenika kao što su: Mark Johnson, Arild Andersen, Marcus Stockhausen, Louisiana Red, Keith Copeland, Andy Sheppard, Ralph Peterson Jr., Bob Brozman, Carla Cook, Alvester Garnett i brojni drugi. Osim svoje bogate izvođačke karijere, Kontrafouris djeluje i kao pedagog na nekoliko sveučilišta - na grčkom otoku Krfu, u Ateni i na Sibelius akademiji u Finskoj. Redovito djeluje kao gostujući predavač i održava seminare i majstorske tečajeve u Grčkoj, Irskoj, Indoneziji, Estoniji, Japanu i Cipru.

Uz Kontrafourisa na Hammond orguljama, njegov trio čine uspješni mladi glazbenici, Konstantinos Stouraitis na gitari i Jason Wastor za bubnjevima. Čuvajući i pronoseći svijetom tradiciju klasičnog zvuka jazz orguljaškog trija koje je stvorio Jimmy Smith, svoj repertoar grade na originalnim skladbama, ali i melodijama iz bogatog jazz kanona u čemu će zadarska publika imati prilike uživati u nedjelju, 20. listopada u Kneževoj palači, s početkom u 20 sati. Koncert je organiziran u suradnji s Koncertnim uredom Zadar.

Ovaj fantastični koncertni vikend dobit će svoj epilog u ponedjeljak 21. listopada kad na Zadar Organ Festival stiže orguljašica Ljerka Očić, jedna od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica. Nastupala je u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Australiji, Japanu, Maleziji, Rusiji, Azerbajdžanu, Gruziji, Sibiru, Ukrajini, Moldaviji, na znamenitim orguljama te u okviru glazbenih sezona svjetskih metropola, od New Yorka do Moskve, Tokija, Sydneya, Kuala Lumpura, održavši preko 1300 koncerata. U crkvi sv. Mihovila u 19 sati, nastupit će uz sjajnog oboista Branka Mihanovića, umjetnika impresivne karijere. Na repertoaru će se naći djela Tomasa Cecchina, Antonia de Cabezona, Francesca Geminianija, Bernarda Pasquinija, Antonija Vivaldija, Georgea Friedricha Händela i Giuseppea Sammartinija.

Ulaz na sve koncerte je besplatan, uz mogućnost donacije kojom podržavate rad Umjetničke organizacije „Zara“.